player mp3 - jeden kanał nie działa

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Pheasant Rider
-

player mp3 - jeden kanał nie działa

Post autor: Pheasant Rider » 11 cze 2007, 8:42

Gwożdziem programu jest siakiś noname 256 MB sprzed paru lat.
Jak w temacie jeden kanał nagle przestał działać. Na 100% nie jest to wina słuchawek ani gniazda mini jack. Warto by tu nadmienic ze kabel do sluchawek wczesniej ulegal licznym awariom zas tytulowy problem pojawil sie zaraz po ostatnim usunięciu(?) przełamania/przetarcia przewodu tuz obok sluchawki.
Inne z objawow usterki(a przynajmniej tak mi sie wydaje, nie wiem zbyt wiele o budowie i działaniu grajków) to to, ze miedzy dojsciem niedziałajacego kanalu do gniazda a masa jest zwarcie zas miedzy zdrowym kanałem a masa zwarcia juz niema.
Pozdrawiam

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 11 cze 2007, 13:48

Witam.
Też nie jestem specem od budowy MP3, ale wydaje mi się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 cze 2007, 21:39

Jeżeli nie ma bezpośredniej przyczyny zwarcia z tym niedziałającym kanale odtwarzacza MP3, jak np. zwarcie ścieżek przez kawałek metalu (np. kropla cyny, opiłek metalu, itp.), nie ma zwarcia w gnieździe słuchawek ani w słuchawkach, może to oznaczać iż jedno z licznych uszkodzeń przewodu słuchawek o których piszesz spowodowało uszkodzenie wzmacniacza mocy odtwarzacza. Prawdopodobnie wyjście jednego z kanałów tego wzmacniacza zostało zwarte do masy na wskutek uszkodzenia przewodu słuchawek przy działającym odtwarzaczu co spowodowało uszkodzenie tego kanału. Tak się bowiem składa że niektóre ze wzmacniaczy mocy nawet tych o małej mocy jak w odtwarzaczach MP3 nie posiadają stosownego zabezpieczenia i zwarcie wyjścia do masy przy działającym wzmacniaczu powoduje jego uszkodzenie. Nie wiem jaki to odtwarzacz, ale niekiedy naprawa takiego odtwarzacza w warunkach domowych może być trudna a nawet nieopłacalna. Szczególnie przy tanich odtwarzaczach MP3 dostępnych już za kilkadziesiąt złotych.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 12 cze 2007, 17:16

KrzysiekK pisze:Prawdopodobnie wyjście jednego z kanałów tego wzmacniacza zostało zwarte do masy na wskutek uszkodzenia przewodu słuchawek przy działającym odtwarzaczu co spowodowało uszkodzenie tego kanału.
Jest jeszcze szansa, że uszkodzeniu uległ tylko kondensator SMD 100u/3V.

ODPOWIEDZ