[Bascom]Termometr i wilgotnosc program ?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

[Bascom]Termometr i wilgotnosc program ?

Post autor: Thor » 09 cze 2007, 14:01

Witam poszukuje pomocy w napisaniu programu , który by mierzył temperaturę za pomocą czujnika DS18B20 oraz jakiegoś czujnika wilgotności .Nie pamiętam jak się nazywał ,ale jak dostane go w ręce to napisze na razie chce mierzyć temperaturę za pomoce tego czujnika ,a uC to Atmega 16 powinna wystarczyć do mierzenie temperatury i wilgotności.
Moje założenia to Wyświetlacz LCD 2x16 w jednej linii pokazuje temperaturę ,a w drugiej wilgotność.

Pozdrawiam Bartek
Ostatnio zmieniony 09 cze 2007, 19:41 przez Thor, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 cze 2007, 17:42

Ok, to na dobry początek wstaw brakujące znaki interpunkcyjne do powyższego posta ... :idea:

Npn
-

Post autor: Npn » 12 cze 2007, 4:34

Atmega16 to Ci wystarczy do mierzenia tego wszystkiego, co wymieniłeś i wyświetlania tego na 3-ech LCD-kach, i jeszcze na czteroliczbowym multipleksowanym LED-zie. Czego tak faktycznie potrzebujesz?

P.S To wszystko bez zastosowania na wejściu A/C, bądź D/C na wyjściu :)

P.P.S. Postaw parę kropek, przecinków, się przydają... ;)

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 12 cze 2007, 14:14

Więc tak, chcę zrobić termometr i coś, co mierzy wilgotność powietrza, ma to być na ATmega 16 i wyswietlaczu LCD 2x16. W jednej Lini ma być mierzona temperatura, a w drugiej linii ma być mierzona wilgotność. Do mierzenia wilgotności nie mam jeszcze czujnika, ale do temperatury tak, podalem go- DS18B20. Nie wiem jak napisać program do tego, ani jak to poskładać, więc proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam Bartek

[ Dodano: 2007-06-12, 20:17 ]
Tak sie zastanawiam , czy nie lepiej bedzie uzyc ATmega8 , bo Atmeba16 troszke wielka do tylko 2 rzeczy jak sadzicie ??

Npn
-

Post autor: Npn » 16 cze 2007, 5:12

Jeśli to ma już koniecznie być atmega16, to ok. Czujnik temperatury DS18B20 można podpiąć pod cokolwiek, nawet 89C2051. Pozostaje problem czujnika wilgotności - jest ich n-typów o różnych charakterystykach i zasadach działania. W Krakowie są dostępne, niemal jedynie, czujniki rezystancyjne. Choć ich obsługa za pomocą przetwornika A/C jest banalna, to otrzymywany zakres i tak nie jest zbyt dokładny W przypadku Atmega można wykorzystać jego wewnętrzny przetwornik, niemniej maksymalna rozdzielczość i tak nie sięgnie ponad 8 bitów.
Thor pisze:Nie wiem jak napisać program do tego, ani jak to poskładać,

Jaki czujnik wilgotności musisz/chcesz użyć??? Od tego zależy program...

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 16 cze 2007, 11:31

Witam. Więc tak, procesorek to będzie ATmega8, bo AT16 jest za duży jak na te dwie czynności. Co do programu, to znalazłem już program na AT8 odnośnie temperatury, ale zostaje mi wilgotność, nie wiem jaki to czujnik , bo nie dostałem go jeszcze, facet w sklepie zapomniał go zamówić i będzie we wtorek chyba, ale to coś podobnego, albo taki Czujnik wilgotności. Mam pytanie, jak podłączyć taki czujnik do procka?? , tak samo jak czujnik temperatury, bo nie umię znaleść sensownej notki katalogowej.

Pozdrawiam Bartek

Npn
-

Post autor: Npn » 20 cze 2007, 3:54

Wszystko zależy od potrzebnej Ci dokładności pomiaru. Niestety czujniki które podałeś mają co najmniej "dziwne" parametry - napięcie zasilania zależne od częstotliwości (po co?), nigdzie zaś w karcie katalogowej nie ma zależności prąd/napięcie - wilgotność.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 20 cze 2007, 20:36

Więc tak. Postanowiłem nie wykorzystywać tego czujnika wilgotności, zrobię to na dwóch czujnikach DS18B20, tylko nie wiem jak mam to zrealizować, wiem jak zrobić termometr, który by liczył te dwie temperatury, ale nie wiem jak ma to wyliczyć wilgotność ,poszukam w książce z fizyki, może coś znajdę, bo to chyba już fizyka, ale jeśli ktoś wie, to naprowadźcie mnie na to, a ja resztę postaram się zrobić ;)

Pozdrawiam Bartek

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 20 cze 2007, 20:49

Thor pisze:ale nie wiem jak ma to wyliczyć wilgotność ,poszukam w książce z fizyki, może coś znajdę, bo to chyba już fizyka,
:arrow: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=30825#30825 drugi z podanych linków

N.

ODPOWIEDZ