Problem z ładowarką na Max713

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
zakrent
-

Problem z ładowarką na Max713

Post autor: zakrent » 07 cze 2007, 17:08

Witam.
Zrobiłem sobie ładowarkę na MAX713 ze strony maxima i mam z nią problemy. Po włożeniu akumulatora układ ładuje parę minut po czym wyłącza

ładowanie. Zachowuje się tak jakby próbowała ładować naładowany akumulator. Niektóre elementy są inne niż w nocie aplikacyjnej.
Tranzystor IRFR9024 zamieniłem na IRF9540
Diody MBRS340T3 zamieniłem na SB560

Napięcia pomiędzy Batt+ i Batt- bez akku wynosi 2V
Napięcia podczas ładowania: po włożeniu akku wynosi 1.64V(Pomiędzy Batt+ i Batt-) i rośnie do 1.68, po paru minutach spada do 1.4V i ładowanie się kończy.

Napięcie na Rsense wynosi 0.27V

Prąd podczas ładowania wynosił odpowiednio 0.27, 0.5 i 1A (takie wartości ustawiałem za pomocą rezystorów). Mierzyłem miernikiem i utrzymywał stałą wartość.

Max713 jest zasilany poprzez LM334Z który daje stały prąd na układ około 8,2mA a cały układ z zasilacza komputerowego (12V)

1. Czy miał ktoś podobny problem ?
2. Czy to normalne że napięcie na początku ładowania wynosi 1,65V ? (Myślałem że powinno stopniowo wzrastać od np 1.1 do 1.5) ?
3. Jakie napięcie powinien mieć rozładowany akumulator a jakie w pełni naładowany?
4. Czy akumulator o dopuszczalnym prądzie ładowania 300mA może się uszkodzić od razu po włożeniu do ładowarki gdzie prąd wynosi 500mA ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

ODPOWIEDZ