Pilot 433MHz i RC5

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rohlson
-

Pilot 433MHz i RC5

Post autor: Rohlson » 03 cze 2007, 15:45

Witam.

Potrzebuję schematu urządzenia do sterowania np. tunerem satelitarnym z odległego pomieszczenia. Potrzebne są dwa układy - nadajnik z klawiaturą i odbiornik z diodą IRED.

Po co mi takie coś? Mój pokój znajduje się dokładnie nad salonem, gdzie jest tuner. Mam telewizor, a do tunera podłączony jest nadajnik TV małej mocy, dzięki czemu mogę oglądać programy z pakietu Cyfrowy Polsat na swoim telewizorze. Problem pojawia się, gdy chcę zmienić kanał lub ktoś przez przypadek wyłączy dekoder. W takiej sytuacji jestem zmuszony zejść piętro niżej.

Ogólna zasada działania jest taka: Program nadajnika posiada tryb programowania, w którym zapisuje kody RC5 odebrane przez scalony odbiornik i przypisuje je przyciskom na wbudowanej klawiaturze. Po naciśnięciu przycisku odczytuje odpowiadający mu kod i przesyła go drogą radiową do odbiornika. Ten odczytuje kod i steruje diodą IRED.

Odbiornik powinien być możliwie mały, żeby nie było go widać po wejściu do salonu (na wielką skrzynię postawioną na szafce rodzice się z pewnością nie zgodzą). Proponuję procesor z serii ATTINY.

Proszę o gotowe wsady do uP, ponieważ jeszcze nie piszę własnych programów (potrafię jedynie zaprogramować mikroprocesor gotowym).

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Rohlson

P.S.

Klawiatura powinna posiadać 10 przycisków numerycznych + 3 dodatkowe (power, kanał+ i kanał-)

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 05 cze 2007, 8:56

Podam Ci numer konta, przelejesz na nie jakies 400pln, a ja siade i to zrobie. Co Ty na to? Wierze, ze nie jestes tak naiwny i nie sadzisz, ze ktos zarwie trzy noce, zeby ZA DARMOCHE odwalic prace za kogos innego. Oczywiscie zakladam rowniez, ze nie znalazles w internecie podobnego, darmowego rozwiazania i stad ta propozycja. Tak wiec, czekam na odpowiedz.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 05 cze 2007, 9:48

Kolego Rohlson nie ma sensu wyważać drzwi otwartych przez innych. W sklepie internetowym AVT w wyszukiwarkę wpisałem "przedłużacz" i znalazłem ofertę kilku kitów - przedłużaczy pilotów i to w sumie w dość przystępnej cenie kilkudziesięciu złotych jak np. te:
1. AVT2468 A Radiowy przedłużacz pilotów
2. AVT559 A+ Radiowy przedłużacz pilotów
3. AVT559 B+ Radiowy przedłużacz pilotów
Przy tych kitach znajdziesz od razu ich opis oraz informacje o podobnych tematycznie kitach AVT. Wydaje się mi iż taniej będzie złożyć gotowy kit niż konstruować go od podstaw szczególnie kiedy jak piszesz nie masz jeszcze zbyt rozległej wiedzy, aby taki układ skonstruować samemu. Niekiedy tak się składa (nie tylko w elektronice) iż taniej wychodzi kopić gotowca w sklepie niż konstruować go samemu.
Co do pracy za darmochę od półtora roku zajmuje się programem KiCAD, tłumaczę jego kolejne wersje i tworzę kolejne płyty z tym programem właśnie za DARMOCHĘ często zarywając noce. Więc jak widać można.

Zablokowany