programy free do rysowania schematów elektrycznych
-
czesiu
programy free do rysowania schematów elektrycznych
Poszukuję programów freeware do rysowania schematów elektrycznych - nie elektronicznych- a więc przekażników, styczników, łączników, silników, transformatorów 1 i 3 fazowych i t.d. i umożliwiających wydruk narysowanych shematów. Jedynym jak dotychczas programem o podobnych własnościach jest SEE2000, ale jest to program komercyjny. Nie interesują mnie również nakładki na AUTOcad. Program nie musi sprawdzać poprawności połączeń ani tworzyć listy elementów a ma służyć do przerysowywania starych, zniszczonych dokumentacji maszynowych.
Jak pamiętam schemat elektryczny utworzony w SEE2000 przenosiłem do Corel Draw 9 (o ile pamiętam to przez schowek) i w ten sposób "omijałem" brak możliwości zapisu w SEE2000. Schemat lekko się różnił pod względem wyglądu graficznego. Nie pamiętam czy działało to w drugą stronę tj. schemat elektryczny wczytany z Corel Draw 9 można było edytować w SEE 2000. Takie rozwiązanie może być wystarczające w przypadku sporadycznych projektów. Na dłuższą metę lepiej utworzyć swoje biblioteki elektryczne w jakimś darmowym programie do projektowania elektroniki i z niego korzystać.
-
Sebastian_P
- -
A ja polecam całkiem darmowy program pająk firmy moeller: http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=355
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
Darmowy odpowiednik protela KiCAD, całkowicie darmowy do pobrania -> tutaj.
Ciekawa pozycja, niestety nie kompatybilna ze standartami Protela.
Ciekawa pozycja, niestety nie kompatybilna ze standartami Protela.