Witam! poszukuje schamaty i ewentualnych uwag do takie... ma to byc prostownik do ladowania akumulatorow motocyklowych! Akumulatory motocyklowe nie nadaja sie do ladowania samochodowymi prostownikami gdyz prad jes za duzy i szybko sie niszczy akumulator!
Jezeli ktos ma dostep do takiego schematu bede wdzieczny! oczywiscie idealem byl by prostoownik ktory wylacza sie automatycznie nie doprowadzajac do przeladowania!
Prostownik motocyklowy!
Nie wiem na pewno ale w motocykłach jest chyba akumulator 6V dlatego ładowarki dla akumulatorów samochodowych nie śa odpowiednie gdyż akumulatory w samochodach to 12V. Wydawało mi się że prostowniki kupowane w sklepach miały przełącznik z 12V na 6V - układ jest taki sam tylko chyba przełączane jest uzwojenie wtórne transformatora.
Ładowarką do akumulatorów motocyklowych (12V) może być ładowarka samochodowa z przełączaniem na prąd 1A - sam taką widziałem. A jeśli chodzi o akumulatory 6V - to najprostszą można zrobić z transformatora sieciowego o napięciu wtórnym 6 lub 6,3V i prądzie do 1A, jednej diody prostowniczej 1A (prostowanie jednopołówkowe) oraz rezystora ograniczajacego prąd - kiedyś taką ładowarkę użytkowałem z powodzeniem. Ładowarkę taką można także wykonać na 12 V. Można także wykorzystać zasilacz 12 (6)V z ograniczeniem prądowym do 1A - napięcie powinno byc jednak nieco podwyższone do 13,8 (6,9) V.