Sygnalizator zaniku napięcia sieciowego
Sygnalizator zaniku napięcia sieciowego
Witam, mam pytanie odnośnie tego układu. Czy możliwa jest taka jego modyfikacja, aby po zaniku napięcia można było uruchomić coś innego (np. za pomocą przekaźnika, transoptora, itp.) Proszę o podanie jakiegoś schematu (lub modyfikację tego) i wartości poszczególnych elementów. Załączany układ będzie działał na napięcie ok 6-9V i pobierał mały prąd gdzieś 60mA

Przede wszystkim bałbym sie podłączać LED transoptora wprost pod 220V w ten sposób. Kiedyś na łamach EdW był poruszany taki temat: jak podłączyć LED do sieci 220V bez transformatora. Radziłbym osobiście dać w szereg chociaż kondensator (220 nF/350-400V. Układ można by zasilać także ze wspomnianego zasilacza bez transformatorowego oraz dołączyć do niego bateryjkę o napięciu nizszym od podawanego z zasilacza. Wtedy trzeba by zrobić detektor obniżenia napięcia, np. do 4,5V na jakimś komparatorze.
Jeśli układ ma sygnalizować brak napięcia w sieci, to można go zrobić nieco inaczej. Zaraz naskrobie jakiś schemat.
[ Dodano: 2007-06-01, 21:24 ]
A oto proponowany schemacik. Osobiście nie przepadam za 555,więc podałem rozwiązanie prostsze. Elementy R1, R2, C1, D1, D2 tworzą zasilacz beztransformatorowy. Ma on za zadanie zasilać diodę transoptora. Tu CNY-17, bo taki miałem w bibliotece,ale można dać inny. Podczas, gdy występuje napięcie sieci, dioda transoptora świeci i tranzystor w nim zawarty jest otwarty. Na wejściu bramki U2A panuje stan niski,a na jego wyjściu wysoki. Bramka U7B (powinno być U2C) neguje ten stan z powrotem na niski i generator zbudowany na bramce U2B nie pracuje. W momencie zaniku napięcia sieci, stany na tranzystorze transoptora i bramkach zmieniają się na przeciwne. Uruchamia to generator U2B i poprzez bramkę U2D sygnał podawany jest na brzęczyk piezo, wytwarzający sygnał. Elementy R5, C2 decydują o wysokości tonu wydawanego przez układ.
Może być?
Jeśli układ ma sygnalizować brak napięcia w sieci, to można go zrobić nieco inaczej. Zaraz naskrobie jakiś schemat.
[ Dodano: 2007-06-01, 21:24 ]
A oto proponowany schemacik. Osobiście nie przepadam za 555,więc podałem rozwiązanie prostsze. Elementy R1, R2, C1, D1, D2 tworzą zasilacz beztransformatorowy. Ma on za zadanie zasilać diodę transoptora. Tu CNY-17, bo taki miałem w bibliotece,ale można dać inny. Podczas, gdy występuje napięcie sieci, dioda transoptora świeci i tranzystor w nim zawarty jest otwarty. Na wejściu bramki U2A panuje stan niski,a na jego wyjściu wysoki. Bramka U7B (powinno być U2C) neguje ten stan z powrotem na niski i generator zbudowany na bramce U2B nie pracuje. W momencie zaniku napięcia sieci, stany na tranzystorze transoptora i bramkach zmieniają się na przeciwne. Uruchamia to generator U2B i poprzez bramkę U2D sygnał podawany jest na brzęczyk piezo, wytwarzający sygnał. Elementy R5, C2 decydują o wysokości tonu wydawanego przez układ.
Może być?
Ten układ, który jest w moim poście działa bezproblemowo. Nie zaprojektowałem go sam. Jest to schemat ze strony Jabel.com. Chodziło mi o to, aby przerobić go tak, aby można było (podczas zaniku napięcia) coś załączać np. jakąś własnej roboty latarkę na diodach na nap np. 6-9V i prądem ok 60mA. Co by było gdyby odłączyć cały układ US2 ICM555 razem z C2, C3, R3, R4 i podłączenie "latarki" plusem tam gdzie jest nóżka 4 a minusem do nóżki 1?
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeśli zależy Tobie na zasileniu takiej latarki na czas zaniku zasilania (pewnie chcesz mieć coś w rodzaju oświetlenia awaryjnego), to najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie przekaźnika z cewką na napięcie przemienne 230V. Podłączasz cewkę przekaźnika do sieci i tak długo, jak długo masz napięcie w sieci, przekaźnik "trzyma" i rozwiera tzw. styki normalnie zwarte. Gdy napięcie zaniknie, styki są zwarte, a pod styki możesz dołączać wszystko, co chesz o dowolnym napięciu i prądzie (ograniczonym obciążalnością styków). Masz izolację galwaniczną, masz czysty styk, masz prostotę konstruckji... Pamiętaj tylko, że cewka jest pod napieciem sieci!