Witam.
Tak jak w temacie. Dorwałem się do trafopowielacza i chciałem z niego zrobić generator Van de Graffa. Jednak jest tam tyle dojść, że nie wiem jak to podłączyć. Przewód wysokiego napięcia to chyba ten od monitora, z taką czarną, okrągłą końcówką. Może mi ktoś narysować schmat podłączeń czegoś takiego?
Pozdrawiam.
Podłączzenie trafopowielacza
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Pierwotnego poszukaj omomierzem, a 2 końcówka uzwojenia wn sama się znajdzie jak tylko podłączysz i będzie układ działał bo z niej będzie przebijać na inne końcówki. Omomierzem wtórnego nie znajdziesz bo są tam diody wn o wielkiej rezystancji nawet w kierunku przewodzenia. Na dole schemat przykładowy budowy trafopowielacza.
- Załączniki
-
- hv.JPG (6.77 KiB) Przejrzano 11471 razy
No dobrze, ale jak podłączyć pierwotne aby działało? Ja próbowałem nawinąć na rdzeniu 6zw. pierwotnego i 3zw. feedback, jako tranzystor mocy zastosowałem 2N3055 i nie działa.DK pisze:...jak tylko podłączysz i będzie układ działał bo z niej będzie przebijać na inne końcówki...
- Załączniki
-
- solid5.gif
- (2.51 KiB) Pobrany 8432 razy
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Jak się chce zrobić taką przetwornicę jak na podanym schemacie to trzeba nawijać.TeslaBuilder pisze:W trafopowielaczu nie trzeba nic nawijać, bo wszystko jest zamknięte w hermetycznej obudowie.
@Markness
Podłącz odwrotnie (zamień końcówki) któreś z uzwojeń (feedback lub pierwotne) i zobacz co wtedy.