Komputerowy sterownik modelu
Komputerowy sterownik modelu
Witam. Mam pytanie. Otóż zrobiłem kiedyś komputerowy sterownik modelu taki jak w kicie AVT 2653.
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2653.pdf
z tą różnicą że podłączyłem go do portu LPT więc między portem a transoptorem CNY17 umieściłem tylko jeden rezystor 100Ω. I wszystko pięknie działa.
Natomiast dzisiaj próbowałem go podłączyć do mikrokontrolera C51 i nie działa.
Może to głupie pytanie i proste ale proszę o odp. Na pinie portu procesorka jest 5V a jak podłącze ten układ to nie działa. A pod LPT działa więc ukłąd jes w porządku.
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2653.pdf
z tą różnicą że podłączyłem go do portu LPT więc między portem a transoptorem CNY17 umieściłem tylko jeden rezystor 100Ω. I wszystko pięknie działa.
Natomiast dzisiaj próbowałem go podłączyć do mikrokontrolera C51 i nie działa.
Może to głupie pytanie i proste ale proszę o odp. Na pinie portu procesorka jest 5V a jak podłącze ten układ to nie działa. A pod LPT działa więc ukłąd jes w porządku.
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Po pierwsze, sprawdź połączenie płytki procesora i modelu. Możliwe, że nie podłączyłeś mas obu układów. W takim wypadku mogą być problemy.
Z 51 nie działa? A jaki to port? Jeśli P0, to użyj innego. Jeśli możesz, podaj schemat połączeń. Coś znajdziemy... Niestety odpowiedziec mogę dopiero jutro, bo zaraz odchodze od komputera.
Z 51 nie działa? A jaki to port? Jeśli P0, to użyj innego. Jeśli możesz, podaj schemat połączeń. Coś znajdziemy... Niestety odpowiedziec mogę dopiero jutro, bo zaraz odchodze od komputera.
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Przejrzałem schemat jeszcze raz i widzę rozwiązanie.
Układ podłącz do uC przez tranzystory buforujące PNP. Port uC poprzez rezystor np. 5,6k będzie sterował bazą tranzystora, a tranzystor będzie sterował układem z transoptorami. Emitery tranzystorów PNP podłącz do szyny dodatniego zasilania uC, a kolektor do pinów nr 20 i 4 złącza. Pamiętaj tylko, że w tym przypadku układ będzie uruchamiany, gdy pin uC będzie w stanie niskim. Stanem spoczynkowym będzie zaś stan wysoki. W przypadku problemów z "zatkaniem" tranzystorów (gdyby silniki nie chciały się wyłączyć) za rezystorem 5,6k, a przed bazą tranzystora dodaj rezystor około 47k-100k i jego drugi koniec podłącz tównież do pluza zasilania układu uC. Pamiętaj również, by w tym układzie masę uC podłączyć do pinu nr 7 złącza. Powinno zadziałać, a układ nie będzie wymagał przeróbek.
Pozdrawiam
Układ podłącz do uC przez tranzystory buforujące PNP. Port uC poprzez rezystor np. 5,6k będzie sterował bazą tranzystora, a tranzystor będzie sterował układem z transoptorami. Emitery tranzystorów PNP podłącz do szyny dodatniego zasilania uC, a kolektor do pinów nr 20 i 4 złącza. Pamiętaj tylko, że w tym przypadku układ będzie uruchamiany, gdy pin uC będzie w stanie niskim. Stanem spoczynkowym będzie zaś stan wysoki. W przypadku problemów z "zatkaniem" tranzystorów (gdyby silniki nie chciały się wyłączyć) za rezystorem 5,6k, a przed bazą tranzystora dodaj rezystor około 47k-100k i jego drugi koniec podłącz tównież do pluza zasilania układu uC. Pamiętaj również, by w tym układzie masę uC podłączyć do pinu nr 7 złącza. Powinno zadziałać, a układ nie będzie wymagał przeróbek.
Pozdrawiam
Schemat stworzyłem jako taki. KiCADa dopiero wczoraj sobie wrzuciłem także ten schemat nie jest arcydziełem.
A co do rozwiązania z powyższego postu to pogubiłem się trochę.
Przed rezystor ten 100Ω dorzucić tranzystor np BC327, a przed niego rezystor 5,6k . Emiter do szyny zasilania uC a kolektor do CNY17 przez rezystor 100Ω?
Troszkę się pogubiłem.
Dodałem kolejny schemacik. tak to powinno wygłądać?
A co do rozwiązania z powyższego postu to pogubiłem się trochę.
Przed rezystor ten 100Ω dorzucić tranzystor np BC327, a przed niego rezystor 5,6k . Emiter do szyny zasilania uC a kolektor do CNY17 przez rezystor 100Ω?
Troszkę się pogubiłem.
Dodałem kolejny schemacik. tak to powinno wygłądać?
Witam,
Drugi schemat (p1.GIF) jest w porządku. Pamiętaj tylko, że działa 'odwrotnie'
do pierwszego (p.GIF) - to znaczy wystawienie stanu 0 na port włączy motorek,
wystawienie 1 - wyłączy go (a dlatego, że T1 wejdzie w nasycenie po podaniu potencjału
masy lub L logiczne, a wtedy zadziała led w optotranzystorze). Jeżeli w/w Ci przeszkadza
to przerysuj sobie p1.gif w wersji z tranzystorem npn. Będzie identycznie - led+R wpięte
w kolektor, emiter na GND, baza przez rezystor do portu. 1 - włącza, 0 - wyłącza.
Ten port ma nieco inną konstrukcję wyjść - w szczególności średnio nadaje się do bezpośredniego
sterowania czymkolwiek bez podciągnięcia do VCC przez komplet rezystorów (zbyt mała wydajność prądowa dla stanu H)
Odrobinę więcej jest tu:
http://forum.mikrokontrolery.net/viewtopic.php?t=433
N.
Drugi schemat (p1.GIF) jest w porządku. Pamiętaj tylko, że działa 'odwrotnie'
do pierwszego (p.GIF) - to znaczy wystawienie stanu 0 na port włączy motorek,
wystawienie 1 - wyłączy go (a dlatego, że T1 wejdzie w nasycenie po podaniu potencjału
masy lub L logiczne, a wtedy zadziała led w optotranzystorze). Jeżeli w/w Ci przeszkadza
to przerysuj sobie p1.gif w wersji z tranzystorem npn. Będzie identycznie - led+R wpięte
w kolektor, emiter na GND, baza przez rezystor do portu. 1 - włącza, 0 - wyłącza.
Hihi, o krok od zasadzki. P0 w typowych '51 to dolna połowa magistrali adresowej (multipleksowanej z danymi).Sagittarius pisze:Z 51 nie działa? A jaki to port? Jeśli P0, to użyj innego
Ten port ma nieco inną konstrukcję wyjść - w szczególności średnio nadaje się do bezpośredniego
sterowania czymkolwiek bez podciągnięcia do VCC przez komplet rezystorów (zbyt mała wydajność prądowa dla stanu H)
Odrobinę więcej jest tu:
N.
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Wiem o tym, dlatego kazałem zmienić port. Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, nie mam za wiele czasu. Przepraszam też, że nie wstawiłem schematu, nie miałem czym narysować dziś. Tak, drugi schemat jest ok, czasem tylko może się zdarzyć, że tranzystorek się nie zechce wyłączyć, wtedy dodaj rezystor między bazę Twego T1 i plus. No i koniecznie pamiętaj, że masy obu obwodów muszą być podłączone 
Miłej zabawy
Miłej zabawy
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Teraz działa
Wielkie dzięki. Jakby ktoś miał jakieś inne rozwiązanie to może wkleić schemat.
A propos KiCADa to muszę się przyzwyczaić. Jako że jestem raczej początkujący dotychczas wystarczał mi EasyTrax. Mam tam swoje biblioteki i idzie gładko.
W KiCADzie też bym musiał sobie stworzyć. Jeśli robi się to tak samo jak w easytraxie to wystarczy tylko trochę cierpliwości.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Wielkie dzięki. Jakby ktoś miał jakieś inne rozwiązanie to może wkleić schemat.
A propos KiCADa to muszę się przyzwyczaić. Jako że jestem raczej początkujący dotychczas wystarczał mi EasyTrax. Mam tam swoje biblioteki i idzie gładko.
W KiCADzie też bym musiał sobie stworzyć. Jeśli robi się to tak samo jak w easytraxie to wystarczy tylko trochę cierpliwości.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
A czy ktoś z kolegów ma program do tego sterownika? Jeśli tak to prosiłbym o przesłanie mi go na adres e-mail: kamil.91@neostrada.pl
Z góry serdecznie dziękuję.
Z góry serdecznie dziękuję.
Do tego sterownika z mojego schematu musiałbyś sobie sam napisać jakiś program. Ja miałem do niego napisany przeze mnie ale był w Turbo Pascalu a więc działał pod DOSem czyli pewnie nic Ci to nie da jak masz Win XP.
A do tego sterownika z linku podanego przeze mnie w pierwszym poście niestety nie mam programu. Poszukaj gdzieś na www.edw.com.pl a jak nie to można kupić
tu:
http://www.sklep.avt.com.pl/go/_search/ ... ch_by=name
A do tego sterownika z linku podanego przeze mnie w pierwszym poście niestety nie mam programu. Poszukaj gdzieś na www.edw.com.pl a jak nie to można kupić
tu:
http://www.sklep.avt.com.pl/go/_search/ ... ch_by=name