pomocy - multimetr

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 15 sty 2004, 15:36

Szanowny kol. Kiszka
Moja wypowiedź stanowiła próbe odpowiedzi na ten post:
Przejrzałem Allegro i znalazłem tam taki multimetr http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19735745 no i czy by się dało jakoś nauczyć jego obsługi?

Mam wyżej wymieniony multimetr więc chciałem coś o nim napisać by kol. -Ricken- wiedział jak to podłączyć. Przepraszam że mi się to nie udało więc skasowałem poprzedni post

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 15 sty 2004, 15:52

Re. TheFenix, a kto powiedzial ze twoj post byl zly? wrecz przeciwnie tez zawieral w sobie informacje. Zdaje sobie doskonale sprawe z tego jak trudno jest napisac sensownie instrukcje obslugi. Czlowiek jest naladowany wiedza i chcialby to wszystko przelac na papier a w efekcie mu nie wychodzi. Potkniecia zdarzaja sie kazdemu, nawet najlepszym. I nie usuwaj swoich postow, nie ma sie czego wstydzic.
Pozdrowka

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 16 sty 2004, 1:40

Witam

Tak jak obiecałem podaję więcej szczegółów. Jeżeli chcesz wykonać jakikolwiek pomiar to
najpierw musisz w odpowiednie miejsce w mierniku włożyć przewody. Czarny przewód zawsze wkładasz w gniazdo oznaczone na rysunku numerem 3 (COM). Czerwony przewód wkładasz w gniazdo numer 2 wtedy, kiedy chcesz mierzyć napięcie, rezystancję, lub prąd o wartości nie większej niż 200mA (0,2A). Gniazdo nr 1 służy tylko i wyłącznie do pomiaru prądu powyżej 200mA (zakres do 10A).

Pomiar napięcia stałego - przełącznik ustawiasz na polu oznaczonym napisem DCV. Jak widać na zdjęciu masz do dyspozycji 5 zakresów pomiarowych: do 200mV, do 2V (2000mV to nic innego jak 2V), do 20V, do 200V, oraz do 1000V.

Pomiar napięcia zmiennego - Przełącznik ustawiasz na polu oznaczonym napisem ACV, tu masz do dyspozycji tylko dwa zakresy pomiarowe: do 200V, oraz do 750V.

Pomiar rezystancji - przełącznik ustawiasz na pole oznaczone symbolem "omega" tu również masz 5 zakresów pomiarowych. Mała literka "k" oznacza kiloomy, czyli 20k oznacza zakres do 20 klioomów.

Pomiar prądu stałego - przełącznik ustawiasz na pole oznaczone napisem DCA. Tu masz do dyspozycji 4 zakresy pomiarowe (już ich nie wymieniam, ponieważ już zapewne zajarzyłeś, o co tu chodzi ), literka "m" to miliampery, a to "u" z haczykiem to mikroampery (przypuszczam, że wiesz o tym, ale do pewności przypomniałem). Jak widać z zakresów pomiarowych tu mierzysz prąd o wartości do 200mA. Zakresy prądowe na tym polu są zabezpieczone bezpiecznikiem 200mA, który znajduje się wewnątrz miernika, pisze to dlatego, że kiedyś mój znajomy przez przypadek przepalił ten bezpiecznik (zmierzył zbyt duży prąd) i był święcie przekonany, że "spalił" miernik (miernik nie działał na tych zakresach), a tu trzeba było tylko wymienić ten bezpiecznik.

Pomiar prądu powyżej 200mA - przełącznik ustawiasz na polu oznaczonym napisem 10A, poza tym musisz <b> tylko i wyłącznie w tym przypadku </b> Przełożyć przewód do gniazda 3 (na rysunku).

Pomiar wzmocnienia (beta) - przełącznik ustawiasz na polu z napisem hFE, nie będę tu opisywał co to jest to wzmocnienie i do czego służy (za dużo pisania), po szczegóły odsyłam tu: http://www.elektronika.priv.pl/bipolarne.html . Jeżeli chcesz dokonać pomiaru hFE to musisz włożyć tranzystor w odpowiednie złącze (patrz na rysunek) jest tam opisane co i jak włożyć. Tranzystor PNP wkładasz po stronie z napisem PNP, a NPN po stronie z napisem NPN, do otworu z oznaczeniem E wkładasz emiter trenzystora, do otworu B bazę, a do otworu C kolektor.

Tester diod, oraz ciągłości obwodu - możesz tu sprawdzić diodę: przykładasz czerwony przewód do anody, a czarny do katody, na mierniku powinna się wyświetlić liczba z zakresu od 200 - 600, potem zamieniasz miejscami przewody i miernik wyświetla tylko jedynkę po lewej stronie (tak jak przy przekroczeniu zakresu, pisałem o tym wcześniej), jeżeli jest tak jak piszę to znaczy, że dioda jest ok., ta metodą możesz określić również, które wyprowadzenie diody to anoda, a które to katoda. Na tym zakresie możesz sprawdzić ciągłość obwodu: przykładasz jeden przewód do jednego końca obwodu (np. przewodu, ścieżki na płytce drukowanej itp.), a drugi przewód do drugiego końca, jeżeli miernik wydaje dźwięk ( w mierniku jest wbudowany specjalny "piszczek") to jest ok., a jeżeli nie to jest przerwa w obwodzie. Na tym zakresie możesz też sprawdzić w następujący sposób: Przykładasz plus (czerwony przewód ) do bazy, a minus (czarny przewód) do emitera, jeżeli pokazuje rezystancję to znaczy, że jest to tranzystor NPN, a jeżeli nie (tzn. pokazuje nieskończoność, czyli jest wyświetlona tylko jedynka po lewej stronie wyświetlacza) to przykładasz plus (czerwony przewód ) do emitera, a minus (czarny przewód) do bazy, jeżeli pokazuje rezystancje to znaczy, że jest to tranzystor PNP, Jeżeli w obu przypadkach nie pokazuje żadnej rezystancji, lub pokazuje rezystancje zerowa to znaczy, że masz padnięty tranzystor.

Odczyt z miernika jest bajecznie prosty, na wyświetlaczu jest wyświetlana jakaś wartość, jeżeli miernik jest ustawiony na miliampery (na 200mA) to tą wartość odczytujesz jako miliampery, jeżeli zakres jest ustawiony na ampery (10A), to odczytujesz ampery, jeżeli jest ustawiony na kiloomy (np. 20k), to odczytujesz w kiloomach, itp. Przewód czerwony oznacza "+", czyli włączasz go do plusa, lub do punktu o większym potencjale (napięciu). Przewód czarny to " - ", czyli włączasz go do minusa, lub punktu o mniejszym napięciu, jeżeli podłączysz przewody odwrotnie to miernik będzie wskazywał wartości ze znakiem minus (miernikowi to nie zaszkodzi) <b> Pamiętaj, że do pomiaru napięcia włączasz miernik równolegle, a do pomiaru prądu szeregowo.

Obrazek

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 18 sty 2004, 16:55

kiszka pisze:.... PS. w najblizszym czasie dzieki uprzejmosci Naszego kol. Wojtka byc moze pojawia sie materialy na temat pomiarow. Na obecnym etapie sa one przygotowywane. Cierpliwosci.
To prawda w ciągu kilku najbliższych dni na stronie www.elektronika.priv.pl w dziale "coś dla początkujących" pojawi się początek nowego tematu "Co, jak i czym mierzyć?"
Ostatnio zmieniony 10 cze 2005, 6:13 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 lut 2004, 23:14

Zapowiadany temat już się pojawił
:arrow: www.elektronika.priv.pl/pomiary.html

ODPOWIEDZ