potencjometr obrotowy
potencjometr obrotowy
Witam poszukuje logarytmicznego potencjometru obrotowego do którego można podłączyc sześć niezależnych sygnałów. Bede wdzieczny za informacje gdzie można taki potencjometr zdobyć.
Możesz go kupić tu:
http://www1.conrad.de/scripts/wgate/zco ... avi=oben_1
Zdaje się że do Polski też wysyłają. Nawet jest też polski conrad www.conrad.pl, ale nie sądze, żeby go tam mieli, ale można zapytać.
Możesz też napisać do mnie na priv.
http://www1.conrad.de/scripts/wgate/zco ... avi=oben_1
Zdaje się że do Polski też wysyłają. Nawet jest też polski conrad www.conrad.pl, ale nie sądze, żeby go tam mieli, ale można zapytać.
Możesz też napisać do mnie na priv.
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Chce go wstawić jako główny potencjometr regulujący głośność we wzmacniaczu sześcio kanałowym. O potencjometrze elktronicznym tez pomyślałem, mam nawet pare schematów, tylko musze je troszkę poprzerabiać tak zebym mógł sterować sześcioma potencjometrami za pomocą dwóch przycisków. Ten obrotowy to chciałem wstawić oprócz tego elektronicznego tak żeby można było regulować głośność jednym albo drugim.
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Dobra podpowiedź. Jeśli trafisz na potencjometr z silniczkiem i odpowiednią ilością torów, to zrezlizujesz obie funkcje bez problemu. W przypadku jednak potencjometrów cyfrowych lepiej zastosować układ z uC i impulsatorem, który to z wyglądu będzie przypominał potencjometr, będzie wyglądał ładnie i działał identycznie od strony użytkownika, jak potencjometr, którego szukasz 
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Piszę z kafejki dziś, więc wybacz, jeśli nie odpiszę przez jakiś czas. Układ uC to mikrokontroler. Impulsator to coś, co wygląda, jak potencjometr. Ma ośkę, którą można kręcić, le nie zmienia się w nim rezystancja, jak w potencjometrze tylko generuje impulsy. Są one zależne d tego, w którą stronę kręcisz. Czasem ośka ma dodatkowy przycisk, który pozwala na realizację dodatkowej finkcji przez naciśnięcie elementu. Spinając impulsator z prockiem uzyskasz coś, co będzie pozwalało na regulację cyfrowymi potencjometrami. Przyznam się, że nie miałem jeszcze potrzeby i nie bawiłem się z impulsatorami