Układ z odbiornikiem IR TSOP1736
Układ z odbiornikiem IR TSOP1736
Witam,
mam zrobić urządzenie, w którym będzie potrzebna regulacja przepływu prądu poprzez przerywanie linii między diodą IRed a odbiornikiem. Żeby nie było problemów z zakłóceniami przez różne oświetlenie, zdecydowałem, że wykonam generator na CMOS4047, pod który podepnę diodę oraz odbiornik TSOP1736... i tu zaczynają się schody. Korzystałem z noty katalogowej, ale nie wiem jak zbudować układ, który otwierałby tranzystor, gdy promienie podczerwieni padają na odbiornik. Bardzo proszę o pomoc.
mam zrobić urządzenie, w którym będzie potrzebna regulacja przepływu prądu poprzez przerywanie linii między diodą IRed a odbiornikiem. Żeby nie było problemów z zakłóceniami przez różne oświetlenie, zdecydowałem, że wykonam generator na CMOS4047, pod który podepnę diodę oraz odbiornik TSOP1736... i tu zaczynają się schody. Korzystałem z noty katalogowej, ale nie wiem jak zbudować układ, który otwierałby tranzystor, gdy promienie podczerwieni padają na odbiornik. Bardzo proszę o pomoc.
Coś czuję że chcesz puścić ciągły sygnał 36kHz na diodę, a na wyjściu TSOP1736 podpiąć tranzystor który by coś włączał (przekaźnik)
1) sygnał ciągły 36kHz sprawi że układ TSOP zablokuje się (poczytaj w katalogu)
2)TSOP działa właśnie tak że na wyjściu jego otwiera się tranzystor NPN (z emiterem na masie) ale ma on ograniczenia co do prądu, szczegóły w katalogu
Poprzeglądaj schematy barier Ired publikowanych w EdW
1) sygnał ciągły 36kHz sprawi że układ TSOP zablokuje się (poczytaj w katalogu)
2)TSOP działa właśnie tak że na wyjściu jego otwiera się tranzystor NPN (z emiterem na masie) ale ma on ograniczenia co do prądu, szczegóły w katalogu
Poprzeglądaj schematy barier Ired publikowanych w EdW
treker: Tak sygnał prostokątny steruje diodą Ired, ciągły w sęsie(?) barku modulacji (jak np w pilocie) a scalone odbiorniki właśnie są przystosowane do pracy z sygnałami typowymi dla pilotów (krótkie paczki impulsów).
Tommy_J: Jakie jest ogólne przeznaczenie urządzenia? Będzie nam łatwiej Ci pomóc. Ma to być licznik osób, alarm, czy kontrola położenia jakiegoś elementu? Czym konkretnie ma to sterować?
Tommy_J: Jakie jest ogólne przeznaczenie urządzenia? Będzie nam łatwiej Ci pomóc. Ma to być licznik osób, alarm, czy kontrola położenia jakiegoś elementu? Czym konkretnie ma to sterować?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez maxzwp, łącznie zmieniany 1 raz.
1)To sterowanie proponuję takie: wyjście TSOP podaj przez resystor na bazę tranzystora PNP który będzie sterował przekaźnikiem (obwód kolektora), ten ostatni może sterować czym chcesz (prąd stały, zmienny, duże napięcia lub prądy) i się nie grzeje. Niezapomnij o diodach gaszących przepięcia przy przekaźniku i elektromagnesie.
2)jeżeli chodzi o kontrolę położenia to czy jest sens komplikować tak układ i wprowadzać tor podczerwieni? Może wystarczy dobry switch, wyłącznik krańcowy lub transoptor szczelinowy?
2)jeżeli chodzi o kontrolę położenia to czy jest sens komplikować tak układ i wprowadzać tor podczerwieni? Może wystarczy dobry switch, wyłącznik krańcowy lub transoptor szczelinowy?
Kondensator między wyjście TSOP a masę
Jak układ odbierze paczkę, to kondensator się rozładuje. W czasie między paczkami będzie się on ładował przez wewnętrzny rezystor a także przez bazę tranzystora (dlatego trzeba dodać rezystor między bazą a kondensatorem aby się nie naładował przed następną paczką, bo puści przekaźnik).
Tu masz porawiony schemat. R1 C1 odkłucają zasilanie (szczegóły w katalogu). D1 gasi przepięcia (bez niej układ może zadziałać tylko raz
). Przy dużych prądach lepiej zasilić elektromagnes z innego źródła niż elektronikę. Jeżeli będzie zasilany prądem stałym możesz dodać diodę tak jak do cewki przekaźnika, nie będzie wtedy iskrzyć przy rozłączaniu i styki będą się mniej niszczyć.
- Załączniki
-
- schemat01.gif
- (4.86 KiB) Pobrany 12703 razy
Masz w dokumentacji do TSOP : C1 rzędu 47µF, R1 ok. 100Ω. Te elementy można by pominąć, eksperymenty pokażą. C2 i R2 zależą głównie od okresu powtarzania paczek impulsów podczerwieni (generatora kluczującego gen. 36kHz). Musisz je tak dobrać żeby przekaźnik nie drgał w czasie nadawania (duży kondensator). Jednocześnie za duży C2 i R2 spowodują że przekaźnik załączy/rozłączy się z opóźnieniem. Przeanalizuj sobie czy taki prymitywny układ nada się do twojego problemu: w momencie pojawienia się sygnału podczerwieni włącza przekaźnik, kiedy wiązka zaostanie przerwana na dłużej (czas zależy od C2 R2) przekaźnik puszcza. Jest to dobra baza do eksperymentów.