Jak zrobic tani zasilacz do Ladowarki 14,4 V 30A ?
musi byc ustabilozowany!
Zasilacz 14,4V 30A
Taki zasilacz to dosc duze wyzwanie. Po pierwsze to transformator. Mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest zrobienie przetwornicy impulsowej, podobnie jak w PC. Nad takim ukladem osobiscie pracuje, a w zasadzie mam juz gotowy ( stosuje to do aparatu cyfrowego ) ma on co prawda inne parametry ( 6V, 8A troche prad na wyrost ) ale moje rozwiazanie zapewnia idealna prace i male wymiary. Nie wiem jak bardzo jestes zaawansowany elektronicznie ale w przypadku zaiteresowania moge podeslac schemat na priva.
Pozdrowka
Pozdrowka
-
Gość
Ja studjuje Elektrotechnike w niemczech jak bys mogl to pszyslij mi ten schemat na Pawel_k23@yahoo.de
calosc zamyka sie jedynie w doborze transformatora 17V o odpowiedniej mocy, kondensatorow filtrujacych (dla 30A bedzie to co najmniej 150mF, ale im wiecej tym lepiej) porzadnego tranzystora mocy i ukladu AVT2462. schematow i opisow tego stabilizatora w sieci jest pelno (ma pare fajnych opcji).
zabawnie bedzie wygladalo wlaczanie takiego potwora... udar pradu po wlaczeniu (ladowanie co najmniej 150mF) przyćmi swiatlo w niejednej porzadnej instalacji elektrycznej.
14.4V to jak mnieman potrzebne do testowania mocnych radyjek samochodowych
zabawnie bedzie wygladalo wlaczanie takiego potwora... udar pradu po wlaczeniu (ladowanie co najmniej 150mF) przyćmi swiatlo w niejednej porzadnej instalacji elektrycznej.
14.4V to jak mnieman potrzebne do testowania mocnych radyjek samochodowych