zasilacz 30A/ 15V
-
Kapitan-widelec
- -
zasilacz 30A/ 15V
moze ktos wie jak zaprojektowac zasilacz 30A/15V regulowany w calym zakresie prad i napiecie z wyswietlaczem lub dwoma wskazujacymi wartosci pradu i napiecia na wyjsciu??
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie pomyślałem. Przecież w banalny sposób można przerobic zasilacz z kompa. Dosłownie pare elementów pozmieniac. Jednak oscyloskop sie przyda
Wprawdzie przy pełnym obciążeniu napięcie będzie wynosiło 12V, ale dla mniejszych prądów może się podnieśc do tych 15V. Oczywiście odpowiednie sprzężenie zwrotne musi byc.
-
Kapitan-widelec
- -
Mogę to zrobic- mam scalaki i tranzystory k'temu. Koncept:
-zasilacz ATX ze zwartym PFC i wymienionym prostownikiem na lepszy (MBR30xx, MBR40xx) spokojnie da 15V 30A (sprawdzałem)
-Potem przetwornica przepustowa na ATmedze (właściwie można zrobic tyle napięc ile PWM'ów). Mosfety sterowane jednym specjalizowanym scalakiem np. HIP6601. Stuprocentowa niezawodnośc- z MOSFET'ami SMD zrobiłem ze 40A. Dzięki mikroprocesorowim mamy pomiar napięcia, prądu i zabezpieczenia.
Chcecie pomocy? Pomogę! Znam się na przetwornicach.
-zasilacz ATX ze zwartym PFC i wymienionym prostownikiem na lepszy (MBR30xx, MBR40xx) spokojnie da 15V 30A (sprawdzałem)
-Potem przetwornica przepustowa na ATmedze (właściwie można zrobic tyle napięc ile PWM'ów). Mosfety sterowane jednym specjalizowanym scalakiem np. HIP6601. Stuprocentowa niezawodnośc- z MOSFET'ami SMD zrobiłem ze 40A. Dzięki mikroprocesorowim mamy pomiar napięcia, prądu i zabezpieczenia.
Chcecie pomocy? Pomogę! Znam się na przetwornicach.
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Stuprocentowej niezawodnosci nie ma
zwyklego zasilacza atx to sie raczej nie uda przerobic na cos o tak regulowanych parametrach, ze stalym napieciem problem mniejszy bo wystarczy dorobic jakies ograniczenie pradu.
TU jest cos co moze sie przydac jesli ktos chcial by to rozwiazac w tradycyjny sposob.
MiW: Co z regulacja max pradu oraz napiecia ("w calym zakresie" czyli zakladajac powiedzmy 2-15V), przy rozsadnych kosztach?
Kapitan-widelec: Jak ta regulacja napiecia ma wygladac dokladniej, jaki zakres?
zwyklego zasilacza atx to sie raczej nie uda przerobic na cos o tak regulowanych parametrach, ze stalym napieciem problem mniejszy bo wystarczy dorobic jakies ograniczenie pradu.
TU jest cos co moze sie przydac jesli ktos chcial by to rozwiazac w tradycyjny sposob.
MiW: Co z regulacja max pradu oraz napiecia ("w calym zakresie" czyli zakladajac powiedzmy 2-15V), przy rozsadnych kosztach?
Kapitan-widelec: Jak ta regulacja napiecia ma wygladac dokladniej, jaki zakres?
Mój układ daje 40A (2 kanały po 20A) na tranzystorach z obrazka. Służył jako źródło +5 +3,3V z akumulatora (jako portable ATX
. Kanały można połączy równolegle(będą dwie fazy), a tranzystory wymieni na lepsze. Kontrola prądu(+/-10%) i dokładna napięcia jest. Scalaki sterujące (HIP6601) i same MOSFET'y (9mOhm) pochodzą z płyt głównych. Układ jest śmiesznie tani.