Szkolenia dla elektroników
Szkolenia dla elektroników
Hej!
Poszukuje firmy, która prowadzi jakiekolwiek szkolenia dla elektroników po którym mógłbym zdobyć certyfikat. Możecie mi pomóc?
Poszukuje firmy, która prowadzi jakiekolwiek szkolenia dla elektroników po którym mógłbym zdobyć certyfikat. Możecie mi pomóc?
Przyznam że kiedyś też szukałem czegoś takiego ale zupełnie nic nie znalazłem. Są szkolenia elektryczne ale z takimi typowo elektronicznymi nigdy i nigdzie się nie spotkałem. Oprócz szkół oczywiście. Technika albo studia i tyle. Kiedyś były szkolenia w zakresie naprawa sprzętu RTV i AGD po których się dostawało jakiś papierek ale ostatnio już nawet tego nie organizują bo podobno nie ma chętnych ani zapotrzebowania na takich "mechaników".
Ale co do zapotrzebowania to ja bym się kłócił.
A jak ktoś coś znajdzie to proszę dać znać. Z góry dziękuję.
Ale co do zapotrzebowania to ja bym się kłócił.
A jak ktoś coś znajdzie to proszę dać znać. Z góry dziękuję.
Coś takiego - http://www.renex.com.pl/pokaz_kat.php?idkat=10000
-
elektroserwis21
- -
Szczerze powiem że cena kusi!!! To tylko 550 zeta!!!
Ostatnio zmieniony 10 sie 2016, 18:29 przez elektroserwis21, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko, że róznica pomiędzy szkoleniami SEP a Renex jest zasadnicza. SEP sprawdza wiedzę teoretyczną, organizuje specjalistyczne szkolenia np. pomiarowe, gdzie jest wymagana wiedza z zakresu elektrotechniki itp. Wydaje uprawnienia określone w dziennikach ustaw. Poza tym uprawnienia SEP można zdobyć bez szkolenia, wystarczy zapisać się na egzamin. Renex natomiast zajmuje się szkoleniem praktycznym dla elektroników, mających za zadanie położyć główny nacisk na jakość wykonanego montażu. Jest to istotne w firmach produkcyjnych. Wystarczy wiedza podstawowa z zakresu elektroniki, znajomość symboli elementów i rozpoznawanie ich w rzeczywistości. Plusem jest to, że można nauczyć się montażu pod kątem wielu technologii. Ale tam się nie nauczysz niczego naprawiać, ani jak co działa. Znam wielu ludzi do dziś pracujących przy montażu elektronicznym, mających jednocześnie blade pojęcie o elektronice.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam
Cena SEPa jest troche przesadzona i sam sep to uprawnienia elektryczne. Wiem cos o tym poniewaz musialem zdac ten egzamini kosztowal mnie jedynie 89,90. I sam egzamin tyle kosztuje. Co do kursu to nie wiem ile kosztuje poniewaz w moim miescie czyli przemyslu w potrzebnym czasie nikt nie organizowal niczego takiego a na pytanie o zakres materialu dostalem odpowiedz "material jest obszerny"
ale trzy dni nauki i zdalem 
Na SEPie mozna zaliczyc kategorie:
1. Urzadzenia pradotworcze przylaczone do krajowejsieci energetycznejbez wzgledu nawysokosc napiecia znamionowego.
2. Urzadzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napieciu nie wyzszym niz 1kV
3. Urzadzenia, instalacje i sieci o napieciuznamionowym powyzej 1kV
4. Zespoly pradotworcze o mocy powyzej 50kW
6. Urzadzenia do elektrolizy
7. Sieci elektrycznego oswietlenia ulicznego
8. Elektryczna siec trakcyjna
9. Elektryczne urzadzenia w wykonaniu przeciwwybuchowym
10. Aparatura kontrolno-pomiarowa oraz urzadzenia i instalacje automatycznej regulacji, sterowania i zabezpieczen urzadzen i instalacji wymienionych w pkt 1-9
Do tego dochodzi jeszcze zakres uprawnien pomiarowych czyli np. w zakresie punktu jak to jest w moim przypadku 2.
czyli jak widac nie ma tu nic o elektronice:( ale swiadectwo SEPu jest niezbedne zeby pracowac w zawodzie legalnie :}. Aco do wiedzy wymaganej do zdania egzaminu wystarczy ksiazka o tytule Energetyka itrzy dni w moim przypadku nie koniecznie pilnego uczenia sie
Dodam jeszcze ze w moim przypadku na jednym egzaminie moglem zdac wszystkie kategorie poniewaz oplata jest za egzamin a nie kategorie.
Pozdrawiam wszystkich elektrykow
Cena SEPa jest troche przesadzona i sam sep to uprawnienia elektryczne. Wiem cos o tym poniewaz musialem zdac ten egzamini kosztowal mnie jedynie 89,90. I sam egzamin tyle kosztuje. Co do kursu to nie wiem ile kosztuje poniewaz w moim miescie czyli przemyslu w potrzebnym czasie nikt nie organizowal niczego takiego a na pytanie o zakres materialu dostalem odpowiedz "material jest obszerny"
Na SEPie mozna zaliczyc kategorie:
1. Urzadzenia pradotworcze przylaczone do krajowejsieci energetycznejbez wzgledu nawysokosc napiecia znamionowego.
2. Urzadzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napieciu nie wyzszym niz 1kV
3. Urzadzenia, instalacje i sieci o napieciuznamionowym powyzej 1kV
4. Zespoly pradotworcze o mocy powyzej 50kW
6. Urzadzenia do elektrolizy
7. Sieci elektrycznego oswietlenia ulicznego
8. Elektryczna siec trakcyjna
9. Elektryczne urzadzenia w wykonaniu przeciwwybuchowym
10. Aparatura kontrolno-pomiarowa oraz urzadzenia i instalacje automatycznej regulacji, sterowania i zabezpieczen urzadzen i instalacji wymienionych w pkt 1-9
Do tego dochodzi jeszcze zakres uprawnien pomiarowych czyli np. w zakresie punktu jak to jest w moim przypadku 2.
czyli jak widac nie ma tu nic o elektronice:( ale swiadectwo SEPu jest niezbedne zeby pracowac w zawodzie legalnie :}. Aco do wiedzy wymaganej do zdania egzaminu wystarczy ksiazka o tytule Energetyka itrzy dni w moim przypadku nie koniecznie pilnego uczenia sie
Dodam jeszcze ze w moim przypadku na jednym egzaminie moglem zdac wszystkie kategorie poniewaz oplata jest za egzamin a nie kategorie.
Pozdrawiam wszystkich elektrykow