Podłączenie odtwarzacza mp3 pod radio
Podłączenie odtwarzacza mp3 pod radio
mam pytanie. A mianowicie zastanawiałem się czy by nie dało rady podłączyc odtwarzacza mp3 do radia samochodowego, ponieważ w radiu jest wzmacniacz i dźwięk z mp3 playera by był wzmacniany przez radio i puszczony przez głośniki. A jeśli nie dało by rady w taki sposób to czy jest jeszcze jakiś inny?? A jeśli dało by rade to w jaki sposób. Pytam się ponieważ odtwarzacze samochodowe są strasznie drogie i nie na moją kieszeń, mam stare radio samochodowe które chętnie bym jakoś przerobił
Jak sądzę, Twoje radio nie ma wejścia liniowego. Musiałbyś je rozebrać, poszukać układ wzmacniacza mocy(będzie przykręcony do metalowej obudowy radia), odczytać typ, znaleźć w Internecie notę katalogową, wyczytać z niej, które końcówki są wejściami, przeciąć ścieżki idące do nich, zrobić jakiś przełącznik MP3-Radio i wyprowadzić przewód ekranowany do MP3-playera.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Ale taka końcówka mocy troche dużo kosztuje
chodzi mi o to żeby słyszec muze nie w słuchawkach ale w głośnikach samochodowych i w miare tanim kosztem, jestem również amatorem w dziedzinie elektroniki
tak że to rozwiązanie musi byc również proste, pierwsza podpowiedź brzmi rozsądnie jeszcze jakieś propozycje lub sugestie??
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Jest jeszcze taki patent - głowica magnetofonowa umieszczona w obudowie od kasety z wyprowadzonym kablem i końcówką jack. Jak włożysz tą kasetę do magnetofonu to głowica w niej styka sie z głowicą w magnetofonie i dźwięk się przenosi. Jakość dźwięku nie jest najlepsza oczywiście, ale jakoś to działa i na pewno zalicza sie do tańszych rozwiązań, do tego nie wymaga żadnej ingerencji w radio samochodowe.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Oj tam problem...
Podlaczanie pod glowice nie ma sensu, nie ma sensu tez zabawa z magiczna kaseta, chyba ze jakosc naprawde nie jest wazna
Jesli to stare/tanie radio a posiada magnetofon to gdzies musi byc przelacznik tuner-przedwzmacniacz, musisz przyjzec sie jak to jest zrobione. Prawdopodobnie bez wiekszego problemu mozesz odlaczyc ktores ze zrodel i wyprowadzic to 'wejscie' na zewnatrz, mozesz tez zamontowac dodatkowy przelacznik. Mozliwe ze potrzebne beda szeregowo z wejsciem kondensatory odcinajace skladowa stala, wystarczy tam prawdopodobnie 1uF, poziom sygnalu powinien byc tam w miare podobny do tego ktory dostarczy odtwarzacz. Jesli to radio posiada potencjometr to najprosciej bedzie przed nim zamontowac przelacznik i wyprowadzic to wyjscie.
Opisz dokladniej ten wynalazek to napewno cos wymyslimy.
Pozdrawiam
Podlaczanie pod glowice nie ma sensu, nie ma sensu tez zabawa z magiczna kaseta, chyba ze jakosc naprawde nie jest wazna
Jesli to stare/tanie radio a posiada magnetofon to gdzies musi byc przelacznik tuner-przedwzmacniacz, musisz przyjzec sie jak to jest zrobione. Prawdopodobnie bez wiekszego problemu mozesz odlaczyc ktores ze zrodel i wyprowadzic to 'wejscie' na zewnatrz, mozesz tez zamontowac dodatkowy przelacznik. Mozliwe ze potrzebne beda szeregowo z wejsciem kondensatory odcinajace skladowa stala, wystarczy tam prawdopodobnie 1uF, poziom sygnalu powinien byc tam w miare podobny do tego ktory dostarczy odtwarzacz. Jesli to radio posiada potencjometr to najprosciej bedzie przed nim zamontowac przelacznik i wyprowadzic to wyjscie.
Opisz dokladniej ten wynalazek to napewno cos wymyslimy.
Pozdrawiam
-
shady_tychy
- -
- Kontakt:
Ludzie
Po co aż tak kombinować. Kup na allegro lub w nowym elektroniku "Transmiter FM" Podłączasz go pod gniazdo zapalniczki w aucie i do mp3 playerka. Ustawiasz transmiter na jedna z 4 możliwych czestotliwości, i tej samej szukasz na radio. otrzymujesz dźwięk o dobrej jakości i to w stereo. Ja osobiście kupilem cos takiego-> http://allegro.pl/item189766611_fm_tran ... wosci.html
Pozdrawiam Shady
Po co aż tak kombinować. Kup na allegro lub w nowym elektroniku "Transmiter FM" Podłączasz go pod gniazdo zapalniczki w aucie i do mp3 playerka. Ustawiasz transmiter na jedna z 4 możliwych czestotliwości, i tej samej szukasz na radio. otrzymujesz dźwięk o dobrej jakości i to w stereo. Ja osobiście kupilem cos takiego-> http://allegro.pl/item189766611_fm_tran ... wosci.html
Pozdrawiam Shady
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Jest jeden problem nie każdy jest/może być zarejestrowany na allegro (za mały wiek).Ludzie
Po co aż tak kombinować. Kup na allegro lub w nowym elektroniku "Transmiter FM" Podłączasz go pod gniazdo zapalniczki w aucie i do mp3 playerka. Ustawiasz transmiter na jedna z 4 możliwych czestotliwości, i tej samej szukasz na radio. otrzymujesz dźwięk o dobrej jakości i to w stereo. Ja osobiście kupilem cos takiego-> http://allegro.pl/item189...totliwosci.html
Zna ktoś może jakiś sklep w którym tak owy sprzęt sprzedają?
Mam schemat końcówek do zestawu słuchawkowego na mikrojacku, o ten ci chodzi?
[ Dodano: 2007-05-23, 17:18 ]
Chociaż nie wiem, czy SE nie mają czasem innego wejścia, ale może się komuś przyda
Kod: Zaznacz cały
4 pin 3.5mm (2.5mm) plug connector
Pin PinName Description
1 Tip Speaker 1 +
2 Ring 1 Speaker 2 +
3 Ring 2 Microphone + / Answer Button +
4 Sleeve Ground
The Answer button is connected to pin 3 and to the Ground.
[ Dodano: 2007-05-23, 17:18 ]
Chociaż nie wiem, czy SE nie mają czasem innego wejścia, ale może się komuś przyda
- Załączniki
-
- 150.jpg (2.91 KiB) Przejrzano 22815 razy