Oscyloskop cyfrowy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rohlson
-

Oscyloskop cyfrowy

Post autor: Rohlson » 20 maja 2007, 12:34

Witam.
Podobno w EDW zaczyna się cykl artykułów poświęconych oscyloskopom cyfrowym. Mam pomysł na związany z nim temat. Otóż proponuję, aby na forum opracowano kompletny projekt oscyloskopu cyfrowego, z wykorzystaniem monochromatycznej (może być kolorowa, jeśli będą problemy ze zdobyciem czarno-białej) matrycy LCD z laptopa. Aby pokazać, jak tanio można zdobyć taki wyświetlacz zamieszczam linki do kilku aukcji na Allegro. Wszystkie notebooki mają jakieś uszkodzenia, lecz matryce są w całości.
IBM PS/2 MODEL L40SX
NOTEBOOK COMPUTER 486DX
COMPAQ LTE ELITE 4/50E
COMPAQ CONTURA 3/25

Ja mam starego laptopa Siemens-Nixdorf PCD-3NSX, z którego wymontowałem matrycę i inverter. Komputer ma uszkodzoną płytę główną i brakuje do niego zasilacza. Nie sprawdzałem matrycy, tylko podłączyłem do niej inverter włączyłem zasilanie (zewnętrzny zasilacz 6V, ponieważ notebook może być zasilany z 4 ogniw R20; zasilacz podłączony do złącza baterii). Usłyszałem stuk uruchamianych przekaźników, na inverterze zaświeciła się dioda i matryca została podświetlona. Przyjrzałem się jej dokładnie i stwierdziłem, że jest ona czarno-biała i wszystkie piksele są załączone. Według mnie ma ona rozdzielczość 640x468, ale nie jestem pewien (nie liczyłem pikseli). Zdjęcia wyświetlacza w załącznikach. Przepraszam za ich jakość, ale nie mam nic lepszego niż kamera internetowa. Jeśli uda mi się zrobić zdjęcie matrycy z włączonym podświetleniem, to zmieszczę je w kolejnym poście.

Mam nadzieję, że temat zyska poparcie Forumowiczów.

Pozdrawiam,
Rohlson.
Załączniki
May20_19.JPG
I na koniec powiększenie na oznaczenia
May20_19.JPG (17.13 KiB) Przejrzano 3436 razy
May20_18.JPG
Teraz widok z tyłu
May20_18.JPG (20.99 KiB) Przejrzano 3436 razy
May20_17.JPG
Matryca z przodu (widoczna naklejka skrywająca metalową obudowę; w laptopie matryca była po prostu przykręcona do pokrywy, nie miała dodatkowej obudowy plastikowej)
May20_17.JPG (20.02 KiB) Przejrzano 3436 razy

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 20 maja 2007, 23:47

Pomysł ciekawy, ale...co matryca to inne sterowanie, inne rozłożenie wyprowadzeń, ilość wyprowadzeń...
Trudno w tym przypadku wykonać jakiś uniwersalny układ :sad: .

Awatar użytkownika
Rohlson
-

Post autor: Rohlson » 21 maja 2007, 13:29

ROM pisze:Pomysł ciekawy, ale...co matryca to inne sterowanie, inne rozłożenie wyprowadzeń, ilość wyprowadzeń...
Trudno w tym przypadku wykonać jakiś uniwersalny układ :sad: .
Zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego myślałem nad modułowym rozwiązaniem. Najpierw należałoby opracować blok główny, który przetwarzałby sygnał analogowy na cyfrowy (najlepiej dwa przetworniki - napięcie i częstotliwość), dodawałby do tego własne elementy (siatka, wyświetlanie menu itp) i następnie cały przetworzony obraz przesyłałby do bloku wyświetlacza przez magistralę I2C (koniecznie w trybie High Speed Mode). Blok wyświetlacza to mikroprocesor odbierający sygnał i sterujący matrycą. Po opracowaniu pierwszej wersji dla konkretnej matrycy użytkownicy Forum mogliby "wrzucać" tu odpowiednio zmodyfikowane programy dla tego uP, dla kolejnych typów matryc.
Rohlson pisze:Otóż proponuję, aby na forum opracowano (...)
Może nie wyraziłem się jasno, ale nie chodziło mi o cały projekt od razu. Można go tworzyć po jednym bloku (ten głowny można jeszcze rozłożyć na mniejsze) i stopniowo zamieszczać na Forum. Dopiero na koniec ktoś może zebrać to wszystko, spakować wszystkie opisy, wzory płytek i programy do pliku *.zip i opublikować jako spójny projekt użytkowników Forum Elportalu.

ODPOWIEDZ