89xx2313, bascombasecom avr ...i nie programuje

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
energia
-

89xx2313, bascombasecom avr ...i nie programuje

Post autor: energia » 19 maja 2007, 19:26

Witam

Mam AVT3500, procesor 2313 i bascom (1.11.7.4- jakoś tak). Kit z zaprogramowanym prockiem podłączam kabelkiem do LPT pod laptopa. Program w procku działa, wyswietlacze LED swiecą. Kiedy jednak chcę załdować procesor nowym programem to komp twierdzi, że nie indentyfikuje procka. I koniec. Sprawdzam OPTION PROGRAMER. Wszystko ok. Programator ustawiony na MCS sample... LPT na adres 378 zgodnie z LPT w systemie. Dalej sprawdzam złącze na płyce AVT3500 i ścieżki aż do procka. Jest ok. Sprawdzam kabelek, jest ok- jak w EDW z grudnia 2002r. Co robić???

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 19 maja 2007, 21:14

ZALezy jaki masz programator .Jak zwukły kabelek z rezystorami to ludzie polecają obniżyc wartosc tych rezystorów .Warto także sprawdzic port lpt za pomocą róznych programów testowych np: PCTestSzyna .

energia
-

Post autor: energia » 20 maja 2007, 8:55

...mógłbym przetestować port LPT tym programem (PCTestSzyna ), ale skąd go wziąć?

Inna sprawa to taka, że mam drukarkę i ona działa na tym porcie. Mam rózwnież programator z EdW na procesory 1051/2051/4051 i program Bascom 8051 (autor:Zbyszek Rabbe) i wszystko fajnie "śmiga". A jeszcze inna sprawa to taka, że na innym laptopie występują identyczne problemy. Nic nie rozumiem.

Procesorek programuję w układzie, tzn. w płytce AVT3500. Płytka połączona jest non stop z kompem przez kablek. Rezystory programatora w płytce to 4x330om
Nie mam odrębnego programatorka na kabelkach i rezystorach.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 20 maja 2007, 9:02

A jaki masz system operacyjny? Jeśli Win XP to czy masz zainstalowany "sterownik" portu (giveio, userport, itp)?

energia
-

Post autor: energia » 20 maja 2007, 9:10

...tak, mam Windows XP, ale nie wiem jaki mam sterownik. Zastanawiałem się nad tym czy jest właściwy, ale jak to roztrzygnąć?
Właśnie zajrzałem do sytemu i w nazwie sterownika jest "partport.sys" Czyli inny.
Zatem, skąd wziąć sterownik o którym piszesz?

...ściągnełem już USERPORT sterownik wraz z opisem. Wyprubuję go, choć to dziwne, że BASCOM8051 nie stwarza takich problemów. Zobaczę jak sprawa wypadnie z tym sterownikiem i wtedy odpiszę.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 20 maja 2007, 9:49

Jakbyś jeszcze chciał giveio wraz z instrukcją Nataszy to jest tu: https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=150

energia
-

Post autor: energia » 20 maja 2007, 16:16

...zainstalowałem USERPORT zgodnie z opisem i ...nie pomogło

Jednak już dotarłem do sedna problemu. Ciekawe tylko, że nikt tego problemu na forum nie zgłaszał. Sprawdzałem, ale zawsze istnieje możliwość, że coś pominąłem.

Tak więc ustaliłem, że winowajcą jest obwód programatora na płytce AVT3500
Sprawdziłem całą drogę od LPT komputera, aż do procka na płytce.
Całość nie przedstawiała zastrzeżeń, a problem był- komputer procka nie widział

Postanowiłem zajrzeć do literatury. Wziałem artykuł z cyklu projety w EdW o kicie AVT3500 ,a także artykuł z oślej łączki (chyba druga część) opisujący tylko programator na kabelku.
Zestawiłem je ze sobą i dostrzegłem podstawową RÓŻNICĘ w budowie obu programatorów. Różnica polegała tylko na jednym rezystorku 330om w obwodzie szyny MISO kitu AVT3500 i nie obecności tego rezystorka w programatorze na kabelku. Sama różnica to jeszcze nie dowód, ale jak tonący brzytwy chwytałem się wszystkiego co logiczne. Postanowiłem to sprawdzić.

Ww. rezystorek na płytce AVT3500 zwarłem. Wyjąłem także wyświetlacze led i lcd. Było to konieczne ponieważ ścieżka drukowana szyny MISO jest wykorzystywana także przez te wyświetlacze. Włączyłem laptopa i mikrokomputerek. Zapuściłem bascoma i rozpoczełem programowanie. Programowanie przebiegło bezbłednie. Byłem już w "domu"

Teraz pozostanie mi już tylko dopracowanie szczegółów na płytce AVT3500 by całość nie sprawiała dyskomfortu przy użytkowaniu.

Dziękuję wszystkim za pomocną dłoń

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 20 maja 2007, 16:59

Witam!!! O ile pamiętam (ale nie jestem pewien bo nie jestem w domu i nie mam możliwości sprawdzić) to trzeba jeszcze wyłączyć(załączyć) 2 zworki chyba w obwodzie z tranzystormi do transmisji rs232 chyba T1 i T2. pozdrawiam

energia
-

Post autor: energia » 20 maja 2007, 17:10

Złącze do transmisji RS232 (na tranzystorkach, jak piszesz), jest na płytce AVT3500 odłączone (rozwarte zworki). RS232 jest niepotrzebny, gdyż korzystam z gniazda typu goldpin (na kicie oznaczone napisami RESET, MISO itd) oraz kabelka programującego dołączanego do portu LPT (drukarkowego,równoległego).

Pozdrawiam

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 20 maja 2007, 20:14

O tym rezystorze pisał chyba na forum ZbeeGin.

energia
-

Post autor: energia » 21 maja 2007, 17:22

...dodam jeszcze jedną informację.
Zdjęcie rezystora pomoglo na jednym laptopie (mam dwa kompy), programowanie na drugim laptopie odbywa się bezproblemowo nawet w obecności tego rezystora (sick!?)

ODPOWIEDZ