"Eagle, pierwsze kroki"
"Eagle, pierwsze kroki"
Dla chcących poznać "Orła"
- gotowy podręcznik http://www.btc.pl/?id_prod=10793
-
koscianiak
- -
Ksiązki osobiście nie widziałem, ale autor tego artykułu prowadził już kurs obsługi programu Eagle na łamach "Elektroniki Praktycznej" i szczerze powiedziawszy nie jestem tym kursem zachwycony. Opierał sie on bowiem tylko na opisie poszczególnych funkcji programu a brakowało przykładów praktycznych, co dla osób które rozpoczynaja przygodę z projektowaniem płytek drukowanych jest podstawą.
To jest kurs obsługi programu, nie ma tam przykładów typu narysowany schemat ideowy i jak krok po kroku optymalnie zaprojektować druk. To nie jest podręcznik na temat "jak projektować obwody drukowane" tylko "jak posługiwać się programem"brzozi pisze:Głównie czy jest to suchy opis klikania po programie czy widać rękę praktyka popartą licznymi przykładami.
Kupiłem tą książkę w księgarni - wyszło taniej kilkanaście złotych o koszty wysyłki niż w przypadku księgarni wysyłkowych. Co do zawartości książki nie znalazłem w niej w zasadzie nic nowego czego bym jeszcze nie wiedział o programie Eagle. Tym bardziej iż mam kursy tego programu, które były zamieszczone w "Elektronice Praktycznej", "Nowym Elektroniku" i nieistniejącym już "Praktycznym Elektroniku" a także materiały z internetu. Jest to po prostu opis jak obsługiwać program Eagle. Jeśli ktoś ma opisane wyżej kursy Eagle, to nie wydaje się mi aby ta książka była mu niezbędną. Ale jeśli mamy szukać archiwalnych numerów powyższych czasopism, nie zawsze już dostępnych, to wtedy lepiej (i taniej) będzie kupić tą książkę. Tak więc nie polecam tej książki zbytnio, pomimo jej dobrej recenzji na łamach "Elektroniki Praktycznej" (5 lutownic), chyba że ktoś ma zbędne kilkadziesiąt złotych lub jest początkujący i nie ma żadnych opisów tego programu. Jakiś czas temu też przymierzałem się do opisu tego programu, ale nie w postaci książki tylko prezentacji na płycie CD. Zrobiłem nawet jakieś 30% gotowego kursu (mojego opracowania) i jest on zarchiwizowany u mnie na płycie CD. Brak czasu nie pozwolił na ukończenie projektu jak do tej pory.
Kolejnym minusem wspomnianej wyżej książki jest to iż niektóre zrzuty ekranu pochodzą z niemieckojęzycznej wersji Eagle, a większość zrzutów jest z angielskiej wersji. Dotyczy to głównie programów ULP, które być może są tylko w niemieckiej wersji językowej programu. Ale w przypadku opisu programu ULP do obrazu 3D płytki drukowanej, mamy zrzut ekranu to w niemieckiej do w angielskiej wersji językowej programu. jak ktoś ma książkę, to niech zerknie na strony 190 i 191. Autor pisząc tą książkę powinien zachować jakąś konsekwencję. Albo niemiecka wersja językowa albo angielska, a tak to mamy taki trochę groch z kapustą. Ewentualnie można było zaznaczyć iż program ULP jest tylko w niemieckiej wersji językowej. Ale w przypadku ULP do widoku 3D płytki dostępne są obie wersje językowe i zrzuty ekranu pochodzą z obydwu tych wersji. Chyba że to jest celowe zamierzenie Autora książki. Co do mojego kursu Eagle na płycie CD, gdybym go ukończył i teraz opublikował (szczególnie gdyby to było bezpłatnie) to tak jakbym autorowi tej książki wbił nóż w plecy. Mogła by mu spaść sprzedaż książki. Będę starał się znaleźć chwilę czasu na dokończenie tego kursu, choć nie wiem czy uda się mi stworzyć ten kurs na lepszym poziomie niż dostępne teraz publikacje na temat Eagle.
Tytuł: "Eagle pierwsze kroki"kayron pisze:Panowie zainteresował mnie ten program, bo szukam czegoś prostego. Natomiast link do książki jest nieaktualny. Może ktoś podać jej pełną nazwę i autora, ewentualnie linki do materiałów z EP. A tak w ogóle jakie ograniczenia ma wersja darmowa ?
autor: Henryk Wieczorek
wydawnictwo: BTC
- Załączniki
-
- okładka.jpg (14.06 KiB) Przejrzano 17159 razy