Lm35 i LCD

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
kedar50
-
Kontakt:

Lm35 i LCD

Post autor: kedar50 » 17 maja 2007, 13:58

Witam

Mam pytanie czy da sie coś takiego zrobić:
Chciałbym mierzyć temperaturę za pomocą czujnika temperatury : http://hobby-elektronika.eu/wskaznik.html Lm35 i następnie wyswietlić ja na wyświetlaczu (interesuje mnie tylko TEN czujnik żaden inny) np za pomoca I2C

Pewnie beda do tego potrzebne inne przyrzady np.microprocesor 80c51 czy sie myle?

Czy da sie to zrobic za pomocą Bascoma i pozniej symulacje w Proteusie?

Czy da sie w tym czujniku jakoś ustawiać(zmieniać) temperaturę która pozniej bedzie wyswietlana?
Z gory dzieki za jakomkolwiek pomoc.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2014, 12:36 przez kedar50, łącznie zmieniany 1 raz.

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 17 maja 2007, 15:01

Czy się da? Oczywiście!
Czy będzie potrzebny mikrokontroler? Jeśli tylko masz tyle fantazji to czemu nie, możesz wtedy pisać w Bascomie
Czy ta się zmieniać wyświetlaną wartość temperatury? Nic prostszego, wystarczy podgrzać albo ochłodzić czujnik

A tak serio, napisz proszę dokładnie co to ma być i jaką funkcję ma spełniać.
Teraz wygląda mi na zwykły termometr, więc chyba nie ma sensu pchać się w programowanie tylko wykorzystać prostsze układy scalone (nie trzeba długo szukać). Gdyby zamiast wyświetlacza LCD można było zastosować zwykły 7 segmentowy wtedy cała sprawa to ze 3 scalaki i chwila lutowania. Ale może źle interpretuję Twój pomysł, napisz proszę więcej.

kedar50
-
Kontakt:

Post autor: kedar50 » 17 maja 2007, 15:26

Lutowanie nie wchodzi w gre tylko symulacja w Proteusie.
Czy da sie zmienic temperature w programie bo np. w ds1822 to zaden problem
Nie musi byc wyswietlacz

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 17 maja 2007, 15:44

Skoro tak to niewiele pomogę, nigdy nie bawiłem sie programami do symulacji :roll:

Jeśli zmiana temperatury tego Lm'a to coś na czym się zatrzymałaś/zatrzymałeś to chwilowo możesz wstawić w jego miejsce jakiś dzielnik (najlepiej od razu na potencjometrze). Jeśli się nie mylę zmiana napięcia na wyjściu o 0,1V odpowiada zmianie temperatury o 1°C; sprawdź czy tak się da, nie patrzyłem do noty katalogowej. Może to prowizorka ale przynajmniej zajmiesz się czymś innym.

Powodzenia

ODPOWIEDZ