porównywanie czestotliwosci.
porównywanie czestotliwosci.
Hej......Mam pytanko. Potrzeby byłby mi jakis układ który pozwoliłby na porównywanie dwóch niezaleznych czestotliwości (czestotliwości ultradzwieków lub nieco wyzsze). Najmilej przeze mnie widziany byłby układ który wystawiałby sygnał logiczny na jedno wyjście kiedy jedna czestotliwośc bedzie wieksza na we1 niz na we2, zaś na drugie wyjscie jesli sytuacja bedzie odwrotna. tak byłoby idealnie, ale inne rozwiazania tez są milewidziane. jeszcze jedno. powinna istniec mozliwośc łatwego zlokalizowania momentu kiedy czestotliwosci beda równe. Z góry dziekuje
[ Dodano: 2007-05-12, 10:35 ]
Nikt nie wie jak to zrobic? Sprawa jest nagląca. Jakies tropy choć....
czekam niecierpliwie
Nikt nie wie jak to zrobic? Sprawa jest nagląca. Jakies tropy choć....
czekam niecierpliwie
-
elektronWielki
- Użytkownik
Myslałem o tym. Doradziłbys mi cos dokładniej nieco? Jakies rozwiazanie układowe?
[ Dodano: 2007-05-12, 11:41 ]
tam sa dwa komparatory? które wykorzystac? to da mi na przykład logiczne zero kiedy obie czestotliwości beda równe?
[ Dodano: 2007-05-12, 11:43 ]
A co myslicie o kostce *567? tez by się dało? mi się wydaj ze chyba tak lae jeszcze nie wiem dokladnie.
[ Dodano: 2007-05-12, 11:41 ]
tam sa dwa komparatory? które wykorzystac? to da mi na przykład logiczne zero kiedy obie czestotliwości beda równe?
[ Dodano: 2007-05-12, 11:43 ]
A co myslicie o kostce *567? tez by się dało? mi się wydaj ze chyba tak lae jeszcze nie wiem dokladnie.
-
elektronWielki
- Użytkownik
W kostce 4046 to nie są komparatory _częstotliwości_ tylko _fazy_, i wystarczy zajrzeć do noty katalogowej, żeby zobaczyć, że raczej niezbyt nadają się do porównywania dwóch znacznie różniących się częstotliwości. Co najwyżej można by spróbować sprawdzać czy częstotliwości są równe, ale to by trzeba dokładnie przeanalizować działanie drugiego komparatora.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Prosty sposób, ale analogowy: dwa przetworniki f/U i komparator. Jak potrzebujesz wskaźnika czy równe częstotliwości to raczej wzm. operacyjny z ujemnym sprzężeniem zwrotnym i dalej dwa komparatory reagujące na odpowiednie przedziały napięcia. Wtedy gdy f1<f2 lub odwrotnie to na jednym z komparatorów jest stan wysoki, a gdy f1=f2 to na obydwóch komparatorach są stany niskie.
-
Dariusz_512
tak....myslałem o monoflopie i ładowaniu kondensatora. Niestety to sa przebiegi prostokątne
[ Dodano: 2007-05-17, 18:06 ]
obawiam się troche czy ten sposób z ne555 nie bedie nieco zbyt wolny...Ale chyba pod odpowiednim dobraniu czasu podtrzymania wibratora i wartosci kondensatora ładowanego z niego powinno być cacy....(jeszcze raz chyba)
[ Dodano: 2007-05-17, 18:06 ]
obawiam się troche czy ten sposób z ne555 nie bedie nieco zbyt wolny...Ale chyba pod odpowiednim dobraniu czasu podtrzymania wibratora i wartosci kondensatora ładowanego z niego powinno być cacy....(jeszcze raz chyba)
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Można bez ne555, nawet proste. http://www.edw.com.pl/pdf/k04/72_013.pdf blok z pomiarem kondensatorów. Tylko przerobic trochę żeby mierzyło częstotliwośc.