Kablówka bezprzewodowa

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Kablówka bezprzewodowa

Post autor: Tranzystor » 07 wrz 2005, 15:16

Chciałbym, aby ktoś mi powiedział, albo zrobił schemat, chodzi mi dokładnie o to, żeby z jednego miejsca w domu przesłać do drugiego miejsca sygnał z kablówki!! Zasięg ok. 20M. Mam dwa telewizory w domu, jeden jest w dużym pokoju, a drugi w moim pokoiku, chciałbym z dużego pokoju przesłać sygnał do drugiego pokoju, ale nie ma to być za pomocą kabla, ponieważ musiałbym, a raczej moi rodzice musieli by robić remont w domu, jak każdy wie jest to bardzo kłopotliwe. Dlatego prosze Was o pomoc.

Wszystkim serdecznie dziękuję za przysłane schematy, podpowiedzi itd.

Może ktoś będzie miał taki sam problem!!!
Wtakim razie razem go rozwiążemy!!

Pozdrawiam
Jak zawsze Tranzystor!!!!!!

mariuz
-

Post autor: mariuz » 08 wrz 2005, 18:34

Możnaby... moznaby... hmm...
Troche to dla mnie za trudne <rotfl>

Może przerobić nadajnik TV małej mocy, żeby nie nadawal selektywnie tylko całą rozpiętość??

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 08 wrz 2005, 18:37

Nie wiem jak by to zrobić i prosiłbym żeby jak coś jest zbędne to żeby tego po prostu nie mówić!! Bo ja chcę prosty i tani nadajnik i odbiornik. Bez wbudowanego tunera.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 08 wrz 2005, 22:38

No ani prosty ani tani to nie będzie, zważywszy na dużą rozpiętość nadawanych kanałów. To juz lepiej puścic luźno po podłodze kabel, będzie trochę potykania się, ale tanio i prosto. A pozatym to czy takie rozwiązanie jest w pełni legalne? Oglądać z jednego gniazdka na dwóch telewizorach?

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 11 wrz 2005, 16:00

Ale w jednym mieszkaniu, a nie w innym!!!

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 11 wrz 2005, 16:03

No OK. Ale nadal twierdzę, że najtaniej bedzie puścić kabel... Jeśli chodzi o nadajniki, to musałoby być ich tyle ile kanałów w kablówce, czyli sporo.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 11 wrz 2005, 16:09

No to dobra może być od razu z tunerem tylko za jakieś sensowne pieniądze maks. 200zł bo na więcej mnie nie stać. Chodzi mi żeby zastosować moduł jakiś, który nadaje i odbiera.

Awatar użytkownika
Rohlson
-

Post autor: Rohlson » 10 maja 2007, 18:34

Ja potrzebowałbym podobnego urządzenia, tylko do zastosowania przy przesyłaniu sygnału cyfrowej satelity. Od razu zaznaczam, że może to być nawet najprostsze urządzenie, ponieważ tuner ma dwa wyjścia SCART (jedno do telewizora, drugie do magnetowidu/nagrywarki DVD). Tu można wykorzystać drugie z nich. Sygnał byłby nadawany jak zwykły program TV ze stacji naziemnej. Będę go odbierał przez zwykłą antenę telewizyjną pod dachem. W tej sytuacji zarówno ja na swoim komputerze, jak i brat na małym telewizorze w swoim pokoju będziemy mogli oglądać programy z Cyfrowego Polsatu. W przyszłości pomyślę nad pilotem 433MHz, który będzie współpracował z nadajnikiem podczerwieni na przeciwko tunera, więc będę mógł swobodnie zmieniać kanały. Nadajnik może mieć małą moc, gdyż mój pokój znajduje się bezpośrednio nad salonem, gdzie jest tuner i telewizor.

[ Dodano: 2007-05-12, 15:51 ]
Orzel27 na Elektroda.pl pisze:Bardzo popularny w necie schemat
- załącznik.
Myślę, że może to rozwiązać nasze problemy. Modulator można wymontować ze starego magnetowidu lub gry telewizyjnej.
Załączniki
tvtx1_111.gif
Schemat nadajnika
(23.99 KiB) Pobrany 762 razy

ODPOWIEDZ