układ sygnalizacji oswietlenia.

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
Frizar
-

układ sygnalizacji oswietlenia.

Post autor: Frizar » 10 maja 2007, 11:10

Witam..!!! Jestem bardzo poczatkującym elektronikiemi mam problem z pewnym układem:

gdy swiatło pada na Fotorezystor to dioda swieci na czerwono a jesli Fotorezystor jest nie oswietlony to dioda swieci na zielono. sa dwie diody czerwona i zielona.
a to schemat : Obrazek

a to problem:
po zmontowaniu układu gdy swiatło padalo na FR to dioda swieciła na czerwono ale gdy zaciemniłem FR to owszem dioda zielona sie zaswieciła ale czerwona nie zgasła tylko lekko pobladał. przy kazdej zmianie rezytora na wyższy lub nizszy obydwie diody swieciły jednoczesnie

prosze pomózcie narysujcie schematy , mam ten układ oddac za dwa dni na zaliczenie .
najlepiej jak uklad by był na tranzystorach bo tak sobie profesorek zazyczył i na napieciu 30 v, 0.4A z zasilacza.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 28 wrz 2009, 10:19

nie wiem czy rozwiązałeś temat, ale układ powinien wyglądać tak:

Obrazek

to działa na bank. poszło PW ze schematem w crocodile clips

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 28 wrz 2009, 11:19

Temat pewnie już dawno nieaktualny, ale można to zrobić z wykorzystaniem jednego tranzystora.
Wadą tych wszystkich rozwiązań jest brak histerezy, czyni nie zbyt pewne przełączanie się diod.
Załączniki
da.PNG
da.PNG (1.75 KiB) Przejrzano 6285 razy

ODPOWIEDZ