Witam...
Wszedłem w posiadanie urządzenia przedstawionego na zdjęciach. Tylko że nie wiem za bardzo do czego to służy. Stąd moje pytanie. Co to dokładnie jest? do czego służy? Z tego co zrozumiałem z nazwy to ma to coś wspólnego z ultradźwiękami. Kiedyś spotkałem się chyba z czymś chyba podobnym co służyło do "Badania pęknięć metali". Czy to jest to samo?
Co to za urządzenie?
To na górze to, wg tego co jest na nim napisane, jakiś zasilacz.
A co do tego na dole to wyszło, że "Ultraschallprüfgerät" = "ultrasonic test equipment"
(taki mały słowniczek niemiecko-angielski, może się przydać).
Jeszcze znalazłem (na tym niby-zasilaczu jest napisane DI-4P):
"defektoskop ultradźwiękowy typu DI-4P - służy on do pomiarów
analogowych grubości pozornej i określenia na tej podstawie prędkości
fal ultradźwiękowych, do wykrywania wad wewnętrznych oraz
wyznaczania współczynnika tłumienia drgań;" (fragment tego)
I jakbyś mógł ostrzejsze zdjęcie tej metalowej tabliczki z tyłu, żeby można było przeczytać co jest tam napisane
A co do tego na dole to wyszło, że "Ultraschallprüfgerät" = "ultrasonic test equipment"
(taki mały słowniczek niemiecko-angielski, może się przydać).
Jeszcze znalazłem (na tym niby-zasilaczu jest napisane DI-4P):
"defektoskop ultradźwiękowy typu DI-4P - służy on do pomiarów
analogowych grubości pozornej i określenia na tej podstawie prędkości
fal ultradźwiękowych, do wykrywania wad wewnętrznych oraz
wyznaczania współczynnika tłumienia drgań;" (fragment tego)
I jakbyś mógł ostrzejsze zdjęcie tej metalowej tabliczki z tyłu, żeby można było przeczytać co jest tam napisane
Witam
Niedawno widzialem podobne urzadzonko w akcji [ jak sprawdzali czy nie ma pekniec w turbinach samolotow pasazerskich
] , i z nazwy wynika ze jest to urzadzenie do sprawdzania spojnosci [ czy nie ma pekniec w metalu] , a uzadzenie dziala wg zasady nastepujacej : sonda wysyla sygnal [ultradzwieki ] i go odbiera [ odbity wczesniej wyslany sygnal] jezeli jest rysa w metalu [ pekniecie] to na lampie bedzie widac cos w rodzaju impulsu .
Nigdy nie bawilem sie tym urzadzeniem , a w akcji widzialem go tylko w TV , wiec moge sie troche mylic
Pozdrawiam
Niedawno widzialem podobne urzadzonko w akcji [ jak sprawdzali czy nie ma pekniec w turbinach samolotow pasazerskich
Nigdy nie bawilem sie tym urzadzeniem , a w akcji widzialem go tylko w TV , wiec moge sie troche mylic
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 maja 2007, 13:35 przez timo66, łącznie zmieniany 2 razy.