szybkoobrotowy silniczek
-
strike*raptor
- -
szybkoobrotowy silniczek
mam takie pytanie odnośnie silników
jakie silniki mają najszybsze obroty? oraz jak szybko kręci się ten w CD-ROMie
jakie silniki mają najszybsze obroty? oraz jak szybko kręci się ten w CD-ROMie
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
W komputerze raczej trudno znaleźc coś szybkiego (poza prockiem
). Niewiem jake silniki są najszybsze, ale w każdym razie 60tys. obr/min to raczej nic wielkiego. Stosuje się takie w do napędu modeli samolotów. Są to silniki trójfazowe. Rekordowe prędkości są pewnie dużo większe. Jeśli chodzi o cr-rom to jest to kilka tys. obr/min. Czyli dośc wolno.
witam
no niewiem czy te 1000obr/s niejest troche przesadzone , gdzes czytalem , ze idzie takie silniki [ modelarskie ] podkrecic . odwijajac cewki , i nawijajac nowe rubszym drutem , ale ale niewiem czy wiecej niz 250obr/s wyciagnie [ bo jezeli to bedzie mialo komutator to po krotkim dzialaniu padnie , a jak to bedzie indukcyjny to musi miec softstart , bo i naczej nieruszy]
pozdro
no niewiem czy te 1000obr/s niejest troche przesadzone , gdzes czytalem , ze idzie takie silniki [ modelarskie ] podkrecic . odwijajac cewki , i nawijajac nowe rubszym drutem , ale ale niewiem czy wiecej niz 250obr/s wyciagnie [ bo jezeli to bedzie mialo komutator to po krotkim dzialaniu padnie , a jak to bedzie indukcyjny to musi miec softstart , bo i naczej nieruszy]
pozdro
Ostatnio zmieniony 06 maja 2007, 8:43 przez timo66, łącznie zmieniany 1 raz.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Co do silników komutatorowych to mam taki 27tys obr/min (450obr/s). Masz rację timo66, takie silniki szybko się zuwyżają i tracą swoje parametry. Inna sprawa ma się do silników na prąd zmienny. Szybkoobrotowe mają dobre łożyska i nie ma tarcia powodowanego przez szczotki. Do zasilania takich silników są stosowane specjalne regulatory prądu.
-
strike*raptor
- -
mi jest potrzebny silnik do rozkręcenia (jak najszybciej sie da i tylko na kilka godzin w sumie) płyty o kształcie krążka CD wykonanego z metalu (mało ważne po co
) i właśnie nie mam pojęcia jaki silnik jest najszybszy i ma dość mocy przy tym musi być dostępny z odzysku bo nie mam zamiaru kupować nowego za 100zł 
bardzo bym był wdzięczny jak ktoś by mi poradził czego użyć
bo ja sam nie mam pojęcia o silnikach rozróżniam je tylko na takie na prąd stały , zmienny i krokowe
bardzo bym był wdzięczny jak ktoś by mi poradził czego użyć
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Jak masz znajomego modelarza to nie będzie problemu. Ewentualnie można się spytac w jakieś modelarni o niepotrzebne (stare/zurzyte) silniki. Na nowy raczej nie masz co liczyc, ale zurzyty nie znaczy że się nie nada. Bedzie miał tylko trochę gorsze parametry. Innego rozwiązania nie widzę, a nowe kosztują kilkaset zł. I jeszcze jedna uwaga, gdy będziesz załatwiał silnik na prąd zmienny, to skombinuj sobie też sterownik!
-
strike*raptor
- -
czy ja wiem niby ząb jest twardy i opór stawia niemały
widzę jednak że nie ma silników które mają naprawdę duże obroty będę musiał chyba jkąś przekładnię skombinować
no i silnik sporej mocy z odzysku ten z CD-ROMu raczej sie nei przyda bo ma za małą moc
a może ktoś wie w czym mogę znaleść taki szybkoobrotowy lub szybkoobrotowy i sporej mocy silnik ? bo ja nie mam pojęcia w czym szukać (drukarka i skaner odpadają bo maja silniki krokowe)
widzę jednak że nie ma silników które mają naprawdę duże obroty będę musiał chyba jkąś przekładnię skombinować
-
strike*raptor
- -
do czego mi potrzebne pisałem 2 moje posty wyżej
ja nie mam określonej prędkości maksymalnej ale właśnie takie 1000 obr/s to by było tak minimum tylko nie wiem skąd wyciągnąć taki silnik nie mam dostępu do modelarskiego
a kupować nie zamierzam więc mogę ewentualnie mniejszą prędkość ale za to z recyklingu
ja nie mam określonej prędkości maksymalnej ale właśnie takie 1000 obr/s to by było tak minimum tylko nie wiem skąd wyciągnąć taki silnik nie mam dostępu do modelarskiego
ciężka sprawa z takim silnikiem, silnik od HDD wcale taki wolny nie jest, ale trudno zrobić do niego sterownik, z odpowiednim sterownikiem powinien osiągnąć naprawde sporą prędkość. Zastanawiam się tylko, po co chcesz tak rozpędzić metalowy krążek wielkości płyty CD, czyżbyś chciał zrobić z tego kosiarkę
-
strike*raptor
- -
nie żyroskop
(lub coś w tym rodzaju)
właśnie problem z tym że dysku nie mam starego
no i sterownik ten niesczęsny chyba zostane przy silniku CD lub DVD
chyba ze ktoś mi coś innego poradzi co będę mógł skombinować ale juz chyba nic nie znajdzie nikt w każdym razie jeszcze temat mam nadzieję że nie umrze 
właśnie problem z tym że dysku nie mam starego
Możesz także próbować z tym silnikiem z dysków twardych. Jak tu koledzy powiedzieli, może trudno nimi sterować, ale mają wywiercone otwory i gotowe części do trzymania innego metalowego krążka jakim jest talerz dyskowy. Cała mechanika z tych silników w dysku jest bardzo porządnie wykonana (mam kilka takich silników), no i prędkość teżpodobno mogą dużą uzyskać wiec rozważ także to...