Zamówiłem kit AVT2270 B (samą płytkę) przyszła po ok. 6 dniach. Zabrałem się do montażu części, gdy było już wszystko połączone podłączyłem moduł do zasilacza regulowanego wcześniej ustawionego na napięcie 5V. Wyświetlacze ledwo się świeciły ale za to też nie wszystkie segmenty, po kilku minutach nie było żadnej reakcji . Co może być nie tak , napięcie -5V jest wszystkie elementy nowe ze sklepu , z resztą zamawiane na życzenie. Proszę o odpowiedź.
POZDRO
AVT2270 B - PROBLEM
- Krystian1989
- -
- Kontakt:
Czy zasilacz, do którego podłączyłeś miliwoltomierz był stabilizowany
Swego czasu budowałem dużo układów na ICL7107 i z doświadczenia wiem, że jeżeli podłączysz stabilizowane napięcie 5V, to powinien chodzić bez żadnych problemów. Inaczej ciężko go uszkodzić, chyba że podłączyłeś odwrotnie napięcie
na to jest bardzo wrażliwy 
- Krystian1989
- -
- Kontakt:
- Krystian1989
- -
- Kontakt:
Dawałem tam wyświetlacze , mówiąc potocznie ''ze wspólnym plusem'' . Sprawdziłem wszystkie połączenia , dodałem kalafonii i lepiej przygrzałem i to samo. Chyba wymienię układ ICL7107 ten co mam jest podejrzany o uszkodzenie.
[ Dodano: 2007-07-23, 11:40 ]
Niedawno postanowiłem zrobić nowy woltomierz , ale nie z AVT , tylko z Electonics LAB Volt , i o dziwo układ ICL7107 był sprawny . Już nie wiem czy ten kit miałem wadliwy czy coś tam.
Jak myślicie ???
[ Dodano: 2007-07-23, 11:40 ]
Niedawno postanowiłem zrobić nowy woltomierz , ale nie z AVT , tylko z Electonics LAB Volt , i o dziwo układ ICL7107 był sprawny . Już nie wiem czy ten kit miałem wadliwy czy coś tam.
Jak myślicie ???