Pilot do TV przez IRDA

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Post autor: owoc_leśny » 28 kwie 2007, 11:56

Niestety w telefonie nie można obsługiwać irda z poziomu javy, a pilot o którym mówisz jest dostępny tylko i wyłącznie dla telefonów z platwormami Symbian Linux i Windows mobile

todevor
-

Post autor: todevor » 28 kwie 2007, 12:10

A czy program rodem z C++ po odpowiedniej kompilacji odpalę na komórce?
Niestety nie ma takiej możliwości, ze względu na ogólną istote jezyka wymagana jest rekomplacja programu a jak wiadomo, przynajmniej ja nie słyszałem o kompilatorach c/c++ na komórke. Ludzie po to wymyślili Jave by była wieloplatformowa i nie wymagała rekompilacji.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 01 maja 2007, 17:01

A co z platformą .NET?? Czytałem w jakiejś książce na temat Delphi ( w jej wstępie) ze program napisany w tym " standardzie" da sie uruchomić i na komorce i na kompie. Generalnie- o ile sie nie myle- to chyba taki był cel stworzenia .NET, zeby dalo sie to uruchomić "na wszystkim".

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 01 maja 2007, 22:02

Jak na razie to na urządzeniach mobilnych platforma .NET działa tylko na Windowsie CE.
Poza tym sztandarowy język tej platformy, czyli C#, ma wiele wspólnego z Javą, ale mimo wszystko jakoś nie wyobrażam sobie moich "ce-szarpowych" programów śmigających w komórce :D
Poza tym, czego Java nie może, tego i .NET nie będzie mógł.

A o kompilatorach C/C++ na komórkę też nie słyszałem, ale przecież chyba firmware, Symbian itp. w samym asemblerze pisane nie są ;)

Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Post autor: owoc_leśny » 02 maja 2007, 20:26

Guzer pisze:A o kompilatorach C/C++ na komórkę też nie słyszałem
Jak dobrze pogooglujesz to znajdziesz.
Guzer pisze:przecież chyba firmware, Symbian itp. w samym asemblerze pisane nie są
FW raczej tak a co do symbiana to fakt większość jest w C

ODPOWIEDZ