elementy smd

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
paluch
-

elementy smd

Post autor: paluch » 03 sty 2004, 14:38

Witam!
Czy może mi ktoś poradzić (a może samemu wyjasnic, choć to pewnie za długie bedzie :lol: ) gdzie moge znalezc dobry artykuł o montażu (lutowaniu i rozlutowywaniu oraz przygotowywaniu płytek) elementów SMD. Szukam artykulu, dla calkowitego laika - zmontowalem dopiero 2 plytki i to z samymi elementami przewlekanymi (najchetniej jakis artykul w Internecie, ale chetnie takze w gazetach lub ksiazkach). Jednak podkreslam, szukam artow, po ktorych moglbym juz sie pokusic o probe zrobienia plytki z elementami SMD, na razie prawie nic na ten temat nie wiem.
Za pomoc z gory dziekuje,
Z powazaniem,
Paluch

paluch
-

juz mam

Post autor: paluch » 03 sty 2004, 16:10

Witam ponownie!
Znalazlem 3 artykuly w "EdW" - 12/98; 1/99 oraz 8/99 - mysle ze laicy tacy jak ja powinni tam zajzec, po przeczytaniu mozna powoli wkraczac i w ta dziedzine elektroniki. Moze ktos zna jeszcze jakies ciekawe arty (moga tez byc bardziej zaawansowane) lub zechcialby w chwili wolnego czasu cos dodac?
Pozdr.,
Paluch
P.S.: Czy ma moze ktos skan lub cos podobnego artykulu z EdW 1/99 o SMD - mam, ale brakuje mi 2 ostatnich stron tego "dziela". Byłbym wdzieczny, za przeslanie go. DZIEKI!!!!

ODPOWIEDZ