Proszę o ocenę mojego projektu ..::ROBOT MOBILNY::..

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
filonfn
-

Proszę o ocenę mojego projektu ..::ROBOT MOBILNY::..

Post autor: filonfn » 02 maja 2007, 16:38

Witam
Chcę zbudować małego robota/pojazd zdalnie sterowany. Chce zastosować:
-mikrokontroler attiny2313 albo inny AVR
-zasilanie - trzy akumulatorki ok.1500mah łącznie 3,6V
-baterię słoneczną do doładowywania baterii (http://allegro.pl/item186490092_panel_s ... v_bcm.html)
-dwa małe silniczki od elektrycznych szczoteczek do zębów (pobór prądu ok 0,3A przy 4v)
-mostek H l293d
Planuje zamontować na pokładzie jakieś czujniki wilgotności, temperatury itp oraz małą bezprzewodową kamerę. Transmisja będzie przebiegała za pomocą CC1000PP albo bluetooth. Robot będzie jeździł po płaskim terenie. Będzie możliwość sterowania ręcznego albo przełączenia na tryb automatyczny.
CO O TYM MYŚLICIE?
Czekam na sugestie i oceny

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 02 maja 2007, 18:08

Oceniać Przyjacielu to my będziemy jak zobaczymy jakiś efekt Twojej pracy, ale mam takie pytanie jeszcze do Kolegi.... Jakie fundusze chce przeznaczyć na budowę tego robota?? Nie orientuje sie sie dokładnie ale modułu bluetooth nie kosztują raczej 10 zł...

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 03 maja 2007, 10:49

Kamera, bluetooth, no właśnie... A koszty? A w jaki sposób będzie odbywała się transmisja bluetoothem??

Wydaje mi się, że to będzie trochę ważyło
filonfn pisze:-dwa małe silniczki od elektrycznych szczoteczek do zębów (pobór prądu ok 0,3A przy 4v)
Jesteś pewien, że taki małe silniczki od elektrycznych szczoteczek do zębów uciągną robota?

I czy bateria słoneczna będzie na tyle skuteczna, żeby ładować akumulatorki?

Myślę, że ten panel to nawet ciekawa idea, tylko czy przez to robot nie stanie się zbyt delikatny?

Może moje wątpliwości do czegoś się przydadzą

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
misha89
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: misha89 » 03 maja 2007, 11:00

Jakie moduły bluetooth chcesz zastosować?

Pomysł fajny, sam realizuje podobny projekt :grin:

filonfn
-

Post autor: filonfn » 03 maja 2007, 12:25

Więc tak
kamera będzie zupełnie oddzielna będzie seryjna podłączana najprawdopodobniej do telewizora
Panel słoneczny ma tylko doładowywać baterię czy wystarczy - to się okaże
co do łączności myślałem o uarcie przez bluetooth ale bardziej skłonny jestem do cc1000pp

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 03 maja 2007, 12:47

Moim zdaniem powinienes pomyslec rowniez nad bezprzewodowym przesylaniem obrazu, wtedy mozesz uzyc np kamerki cyfrowej. Najlepiej jesli obraz bedzie przesylany razem z sygnalami sterowania, co niestety troche spowolni transmisje i uzyskasz niewielki fps.

Z tym nie poradzi sobie juz AVR-ek bedziesz musial uzyc ARM-a, zeby obsluzyl wszystkie czujniki i przetworzyl obraz z kamerki. Proponuje Ci dodatkowo zastosowac interfejs USB do polaczenia z kamerka, zeby nie komplikowac zadania i uzyc jakiejkolwiek kamerki.

Pojazd bedzie ladowany energia sloneczna, wiec najlepiej jesli bedzie przystosowany do poruszania sie w terenie. Co za tym idzie - bedzie musial miec gasiennice. Najlepiej jesli zaopatrzysz sie w gotowy modul gasiennicowy. Mozesz rowniez pomyslec o napedzie noznym - 6 serw jednak bedzie Cie kosztowac okolo 400zl, do tego mechanika.

Ale z tego co piszesz problemem dla Ciebie jest dobor silnika ze szczoteczki do zebow i akumulatorkow :) Proponuje, zebys na poczatek zrobil zolwika omijajacego sciany z czujnikami dioda-fotodioda.

filonfn
-

Post autor: filonfn » 03 maja 2007, 13:08

ten robot miał być mały i stąd pomysł silników od szczoteczek do zębów ale jak okaże się że nie starczają zastosuje większe

Toosh
-

Post autor: Toosh » 03 maja 2007, 22:12

mały robot z baterią słoneczną i kamerą? :>

filonfn
-

Post autor: filonfn » 04 maja 2007, 10:53

coś w tym stylu

Awatar użytkownika
misha89
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: misha89 » 04 maja 2007, 12:56

Zamiast realizować przetwornik obrazu możesz kupić kamere bezprzewodową, kosztuje ok 150zł. Silniczki od szczoteczki nie maja zbyt dużej moc, więc chyba lepiej od razu zastosować większe. Proponuje silniczki z CD-ROMu, maja także gotowe przekładnie. Z tego co wiem sterowanie CC1000 jest dosyć skomplikowane.

filonfn
-

Post autor: filonfn » 04 maja 2007, 13:27

Przed zrobieniem czegokolwiek wypróbuje moc tych silników

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 05 maja 2007, 11:20

Generalnie proponuję zacząć od sprawy napędu, bo łatwo wpaść w błędne koło. Dużo dodatków to większy silniczek, większy silniczek to większy akumulator i to znowu większa waga itd.

ODPOWIEDZ