Nadajnik TV
-
Dariusz_512
Nadajnik TV
Macie jakieś schematy? Co sądzicie o tym http://pokusy.chytrak.cz/schemata/tv.html
i o tym http://pokusy.chytrak.cz/schemata/index%20tvam.htm ?
i o tym http://pokusy.chytrak.cz/schemata/index%20tvam.htm ?
Z drugiego linka:
Ten nadajnik różni się od poprzedniego (pierwszy link) przede wszystkim tym, że jest modulowany amplitudowo a nie częstotliwościowo. Oscylator pracuje na częstotliwości 150-250MHz. Modulacja dochodzi przez potencjometr przy emiterze tranzystora, tym potencjometrem ustawia się optymalną głębokość modulacji. Na wyjściu nie ma żadnego filtra, więc ten nadajnik sieje aż na dziesięciu częstotliwościach. Trymerem można dostroić częstotliwość nadawania. Ten nadajnik jest bardzo stabilny, ma moc wyjściową 20-30mW i zasięg aż 50m. Obraz jest bardzo dobrej jakości do odległości 20m, później zaczyna śnieżyć. Ten nadajnik jest prymitywniejszy od poprzedniego ale jest lepszy z wielu powodów. Np. wysyła również kolorowy sygnał, coś tam coś tam, ma większą moc i zasięg.
Ten tekst jest bardzo łatwy do zrozumienia, słowa są podobne do polskich. Nigdy nie miałem większej styczności z tym językiem i tyle żeby zrobić takie tłumaczenie skumałem, więc po prostu trzeba się chwilę zastanowić i trochę domyślić i wszystko jest jasne
Ten nadajnik różni się od poprzedniego (pierwszy link) przede wszystkim tym, że jest modulowany amplitudowo a nie częstotliwościowo. Oscylator pracuje na częstotliwości 150-250MHz. Modulacja dochodzi przez potencjometr przy emiterze tranzystora, tym potencjometrem ustawia się optymalną głębokość modulacji. Na wyjściu nie ma żadnego filtra, więc ten nadajnik sieje aż na dziesięciu częstotliwościach. Trymerem można dostroić częstotliwość nadawania. Ten nadajnik jest bardzo stabilny, ma moc wyjściową 20-30mW i zasięg aż 50m. Obraz jest bardzo dobrej jakości do odległości 20m, później zaczyna śnieżyć. Ten nadajnik jest prymitywniejszy od poprzedniego ale jest lepszy z wielu powodów. Np. wysyła również kolorowy sygnał, coś tam coś tam, ma większą moc i zasięg.
Ten tekst jest bardzo łatwy do zrozumienia, słowa są podobne do polskich. Nigdy nie miałem większej styczności z tym językiem i tyle żeby zrobić takie tłumaczenie skumałem, więc po prostu trzeba się chwilę zastanowić i trochę domyślić i wszystko jest jasne
Nie, nie zrobiłem tego nadajnika. Jak chcesz robić to radzę ten drugi - tam jest bc547 więc bez problemu dostaniesz. Poza tym jest prostszy i lepszy jak sam autor pisze. Kusi mnie ten układzik, zawsze chciałem mieć bezprzewodową kamerę, ale teraz nie mam czasu i mam za dużo niedokończonych projektów żeby brać się za nowy 
-
Dariusz_512
Ja też od dawna pragnąłem bezprzewodowej kamerki. NIestety mój aparat z wejściem analogowej wizji (pod TV) wyłącza się automatycznie po 2 minutach bezczynności a karta pamięci to tylko 256MB. Gdyby się nie wyłączał to bym miał 4 godziny nagrywania na kasecie magnetowidu (wykluczając padnięcie akumulatora w aparacie)
Wczoraj zrobiłem płytkę i dzisiaj zabieram się za ten nadajnik
Nie jestem doświadczony w w.cz ale od czegoś trzeba zacząć...
Wczoraj zrobiłem płytkę i dzisiaj zabieram się za ten nadajnik
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin