Jak wzmocnić sygnał mikrofonu

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Jak wzmocnić sygnał mikrofonu

Post autor: owoc_leśny » 29 mar 2007, 17:16

Cześć.
Postanowiłem ostatnio zrobić sobie zestaw głośnomówiący do samochodu.
Cały projekt wygląda w ten sposób że wziąłem stary zestaw słuchawkowy, otwarłem go i zamiast słuchawek podpiąłem wzmacniacz na TDA2822m i małe głośniczki. Wszystko przetestowałem i pojawiły się dwa problemy:
Pierwszy taki że sygnał z mikrofonu jest za słaby i rozmówca słyszy mnie bardzo słabo. (mikrofon jest oddalony od ust o jakieś 30-40cm)
Drugi jest taki, że nie mam możliwości regulowania siły głosu. Zależy mi na jak najprostszym rozwiązaniu i w grenie wchodzą żadne skomplikowane układy.
Pozdrawiam Jacek.

monq
-
Kontakt:

Post autor: monq » 29 mar 2007, 18:27

Pytanie do doświadczonych elektroników: czy wzmacniacz z BC107B (ukł. potencjometryczny ze sprz. emiterowym, OE) z rezystorem nastawnym na wejściu (za pojemnością sprzęgającą) nada się do problemu, który przedstawił kolega owoc_leśny? Jakie ewentualnie praktyczne układy można zastosować?

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 29 mar 2007, 18:44

A moze wzmacniacz operacyjny w konfiguracji odwracającej sterujący twoją kostka ? Odp Tak za pomocą BC 107 da sie to zrobić ale polecam tańszy bc548. Najlepiej w konfiguracji OC-OE .

Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Post autor: owoc_leśny » 30 mar 2007, 16:21

ok dzięki rozwiązałem już problem mikrofonu tylko jeszcze została kwestia regulacji siły głosu.
http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/eleno ... s/1464.pdf
W tej nocie katalogowej jest schemat. (wersja zmostkowana - mono)

micik
-

Post autor: micik » 27 kwie 2007, 6:12

Witam! Jeżeli faktycznie mikrofon będzie działał w samochodzie z 40cm to misi to być bardzo cichy samochód, ponieważ układ będzie bardzo czuły i będzie zbierał wszystko, co wytwarza hałas, czyli pracę silnika! W samochodzie raczej się idzie w drugim kierunku, czyli minimalna czułość i jak najbliżej mikrofon przy ustach! Samo wzmocnienie układu nie powinno być żadnym problemem, natomiast jego skutki, to już problem!
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ