Witam mam taki problem mam zrobiony pilot na RC5 wlacz wylacz itp zalancza mi diody ale nie chce pzrekaznika tzn mam zrobione na tranzystorze BC548 i rezystorze tzn polaczone jak w ksiazce "programowanie mikrokontrolerów AVR w jezyku BASCOM" jest rezystor 4,8kohm pilot i odbiornik graja ze soba jak podlacze sama diode + i wyjscie mikrokontrolera to dziala mi ale nie chce dzialas z przekaznikiem tzn jest napiecie ale caly czas 12V nie wiem co zle zrobilem ;/
Pozdrawiam Bartek
Bascom i schemat przekaznika
-
ZbeeGin
nom ok ale tak ejst w ksiazce tak jak podalem a schemat tutaj
rezystora jak wspomnialem 4,7k ohm a tranzystor BC548 no i dioda zwykla prostownicza
Pozdrawiam Bartek
ps wybaczcie za zla jakos zdjecia ;/
[ Dodano: 2007-04-26, 13:16 ]
no i nic tranzystor wymieniony tak samo rezystor i tak samo nic sie nie dzieje przeplywa przez niego caly czas te 12V
Pozdrawiam Bartek
rezystora jak wspomnialem 4,7k ohm a tranzystor BC548 no i dioda zwykla prostownicza
Pozdrawiam Bartek
ps wybaczcie za zla jakos zdjecia ;/
[ Dodano: 2007-04-26, 13:16 ]
no i nic tranzystor wymieniony tak samo rezystor i tak samo nic sie nie dzieje przeplywa przez niego caly czas te 12V
Pozdrawiam Bartek
-
ZbeeGin
tak jest to przekaznik takiego typu w zalaczniku jest jego karta katalogowa na 12V
Pozdrawiam Bartek
Pozdrawiam Bartek
- Załączniki
-
- RSM850.zip
- (138.62 KiB) Pobrany 282 razy
tzn robie tak bo inaczej sie nie wlaczy ale jak go podlacze zgodnie to wlaczony jest tak dlugo jak mikrus jest podlaczony do pradu nie raguje na to ze wlacze diode , ciagle wlaczony jest tzn zwarte sa styki a jak wylacze mikrusa to wylacza i przekaznik
ciagle napiecie przechodzi przez tranzystor tzn powiem inaczej wlacze uklad i jak chce sprawdzic napiecie Vcc i wyjscie tranzystora (kolektor) to jest napiecie 12V niezaleznie czy wlacze diode czy nie w tym tkwi problem ;/;/
Pozdrawiam Bartek
[ Dodano: 2007-04-28, 23:08 ]
ok problem rozwiazany dziala
nie wiedzialem ze dioda LED nie moze byc wpieta w piny WY (mikrokontrolera) ,a + ;/ bo wtedy tak dziala jak by na mikrokontrolerze byl stan wysoki czyli (1) czyli mikrus jest wlaczony
Pozdrawiam Bartek
ciagle napiecie przechodzi przez tranzystor tzn powiem inaczej wlacze uklad i jak chce sprawdzic napiecie Vcc i wyjscie tranzystora (kolektor) to jest napiecie 12V niezaleznie czy wlacze diode czy nie w tym tkwi problem ;/;/
Pozdrawiam Bartek
[ Dodano: 2007-04-28, 23:08 ]
ok problem rozwiazany dziala
Pozdrawiam Bartek