Od jakiegoś czasu interesuję się elektroniką, jak na razie jestem na dosyć niskim poziomie (kończę przerabiać "Oślą łączkę", zrobiłem trochę prostych projektów znalezionych w internecie), ale podstawy elektroniki analogowej sądzę, że mam już w miarę opanowane (nie idę na przód, jeśli dokładnie nie zrozumiem i wypróbuję jakiegoś schematu) i nieuchronnie zbliżam się do programowania. Na początki wszystko wydawało mi się proste, kupuję mikroprocesorową oślą łączkę i płytkę AVT-3500 i jakoś leci, im więcej jednak czytam na ten temat, tym bardziej wszystko mi się komplikuje
1. W tekscie ze strony http://www.btc.pl/pdf/mdp_wstep.pdf zalazłem informację, że do ćwiczeń z książki oprócz AVT-3500 może być wykorzystywany ZL11AVR, wygląda mi na "bardziej profesjonalny"
2. Czy będę potrzebował coś poza jedną z wymienionych płytek? Z przedstawionego wstępu wynika wprawdzie, że nie, ale gdzieś na forum widziałem informacje o konieczności zaopatrzenia się w programator ISP STK200/300, do czego on właściwie służy?
3. Jak wygląda kwestia potrzebnych przewodów w przypadku poszczególnych płytek i portów w komputerze? Nie mam na swojej płycie ani gameportu, ani LPT, czyli będę musiał zaopatrzyć się z kontrolery zarówno jednego i drugiego? (nie potrafię teraz podać linka, ale widziałem gdzieś schemat kabla połączeniowego do samodzielnego wykonania i jeden kabel odchodził właśnie do gameportu) czy da się to jakoś podłączyć do COM i czy są dostępne gotowe kable, estetyczniejsze niż własna robota? Na ZL11AVR widzę ładnie wyprowadzone złącze na przykręcaną wtyczkę, ładnie więc wyglądałoby to podłączone jednolitym kablem
4. Do czego służy reszta złącz (listwy montażowe? w każdym razie te na śrubki...) i jak wygląda kwestia zasilania?
5. Jak właściwie wygląda cała procedura programowania? Po napisaniu programu i jego kompilacji wysyłam go na płytkę, w której umieszczony jest mikrokontroler, sprawdzam jego działanie na wyswietlaczu LED, wyciągam z podstawki i umieszczam w docelowym układzie?
6. Czy są jakieś kwestie o których nie wspomniałem, a o których powinienem wiedzieć? A może w ogóle lepszym rozwiązaniem byłaby książka "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku Bascom" i ZL2AVR?
Trochę to zajęło, ale naprawdę jestem poważnie zainteresowany tym tematem, a może nawet edukacją w tym kierunku i nie chciałbym zrazić się na początku niepotrzebnym wydaniem kasy, lub wystartowaniem od zbyt wysokiego poziomu... Liczę na Waszą pomoc.
Przy "robieniu" kabla sprawdzalem buzzerem poszczegolne zyly, wszyskie sa w calosci.