Witam!
Poszukuję schematu pilota do zmieniania slajdów. Chodzi o to by pilot był bezprzewodowy (radiowy lub na podczerwień) lączyl się z urządzonkiem które zmieniało by slajd w prezentacji na następny. Najlepiej jeśli urządzonko było by podłączane do portu USB.
pilot do slajdów
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Ma ktoś może ten schemat "PC-lota", bo ja niestety nie mam tego numeru EdW. Niestety USB musi być bo to układ do laptopa szkolnego. Obsługa PowerPointa potrzebna bo prezentacje robimy w PowerPonice.
Osobiście myślałem o przerobieniu układu scalonego z myszki do laptopa( tylko niestety one trochę kosztują), pod lewy przycisk dać przekaźnik, potem odbiornik IR i pilot. Natomiast w PowerPoincie ustawić zmiane za pomocą myszki.
Co do planu Pana adiblola ma ktoś schemat takiego układziku. Initeresują mnie trzy rzeczy: małe koszty, prostota układu i niezawodność (żeby nie nawaliło przy jakimś ważnym apelu).
Osobiście myślałem o przerobieniu układu scalonego z myszki do laptopa( tylko niestety one trochę kosztują), pod lewy przycisk dać przekaźnik, potem odbiornik IR i pilot. Natomiast w PowerPoincie ustawić zmiane za pomocą myszki.
Co do planu Pana adiblola ma ktoś schemat takiego układziku. Initeresują mnie trzy rzeczy: małe koszty, prostota układu i niezawodność (żeby nie nawaliło przy jakimś ważnym apelu).
- owoc_leśny
- -
- Kontakt:
Najprościej by był gdybyś miał port COM w laptopie wtedy realizujesz TO i w programie ustawiasz żeby dowolny przycisk pilota odpowiadał spacji w PC'cie.
Można zastosować gotową przejściówkę COM > USB (około 10 zł - patrz na Allegro) + układ, który proponuje owoc_leśny (sam czujnik SFH506-36 = 20,60 zł, bądź odpowiednik TSOP1736 = 6,90 ). Można by próbować z atmega, czujnikiem TFMS5360 i ekspanderem USB Dallasa, ale chyba to pierwsze rozwiązanie będzie dla Ciebie prostsze.
- owoc_leśny
- -
- Kontakt: