Konwerter S-Video/RCA--Jak zrobić?

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Konwerter S-Video/RCA--Jak zrobić?

Post autor: przemotronik » 21 kwie 2007, 8:56

Dzień dobry :!:

Natknąłem się na pewien problem. Otóż na karcie graficznej mojego komputera mam (obok normalego wyjścia D-SUB15 na monitor) dwa wyjścia (S-Video, RCA) na telewizor lub inne urządzenie zewnętrzne. Chciałem do niej podłączyć telewizorek turystyczny 5,5"-udało mi się zrealizować to na wtyku RCA, ale doczytałem się, że "interfejs" S-Video ma lepsze parametry. W takim razie potrzebowałbym "przejściówki-konwertera" z S-Video (karta) na RCA (np. telewizor). Czy jest możliwość samodzielnego wykonania takiego urządzonka? Patrzyłem na Allegro, ale skoda mi czasu na czekanie na przesyłkę-poza tym jest większa satysfakcja, jeśli zrobi się coś samemu. :razz:

Znalazłem jeszcze coś takiego, ale nie wiam, czy daje dobrą jakość. Może są inne sposoby :?:
http://vhs2dvd.altnet.ru/images/svhs-rca.gif

Z góry dziękuję za odpowiedź
przemotronik
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez przemotronik, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 kwie 2007, 10:01

Jestem przekonany, że gra nie jest warta świeczki. Dlaczego?

1. Turystyczny telewizorek 5,5". Trochę za mały ekran by zauważyć różnicę pomiędzy sygnałem zespolonym (RCA) a niezespolonym (S-Video). Dopiero przy sygnale RGB możnaby zobaczyć istotną różnicę - gdyby oczywiście TV był odbiornikiem kolorowym.
2. Istotą S-Video było rozdzielenie sygnałów luminancji (Y - jasność i synchronizacja) od sygnałów chrominancji (C - informacja o kolorze) i przesyłanie je osobnymi torami. Zatem jeśli za pomocą przejściówki połączysz oba sygnały to uzyskasz obraz taki sam jak przy sygnale z wtyku RCA lub gorszy!!!.

Może to i kubeł zimnej wody, ale niestety taka jest prawda. :oops:

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 21 kwie 2007, 10:12

"W standardzie Composite video (C-Video) sygnał luminancji jest filtrowany przez filtr dolnoprzepustowy w celu uniknięcia zakłóceń sygnałem przesyłanym na wyższej częstotliwości sygnałem chrominancji. W standardzie S-Video oba sygnały przesyłane są osobnymi przewodami, nie jest potrzebne stosowanie filtrów, a pasmo przenoszenia sygnału luminancji (jasności) jest szersze i umożliwia przeniesienie większej ilości informacji. Nie ma też problemu zakłóceń sygnału luminancji sygnałem chrominancji, dzięki czemu oba sygnały mają zdecydowanie lepszą jakość.

Jakość sygnału S-Video jest zależna od jakości przewodu połączeniowego i może się znacznie pogarszać, jeśli jego długość przekracza 5 metrów." wikipedia

tak więc s-video jest o tyle lepszy od tego rca że ma już rozdzielone sygnały luminancji i chrominancji i nie trzeba ich filtrować w tv. połączenie ich i puszczenie do tv więc nic nie da bo w tym jest szkopół żeby one były oddzielnie. na końcu zwróciłem uwagę na kabel, chcesz lepszą jakość to upewnij się że kabelek też jest dobrej jakości :]

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 21 kwie 2007, 11:44

Dziękuję za odpowiedzi :!:
Może to i kubeł zimnej wody, ale niestety taka jest prawda.

No cóż, czasem tak trzeba :roll:

Szczerze mówiąc, o jakości obrazu na telewizorze zdołałem się przekonać (ponad to cały
pulpit nie mieścił się w kadrze), ale trzeba przyznać, że widok Windowsa na takim czarno-białym monitorku był całkiem fajny :wink:

Cała zabawa z podłączaniem miała na celu sprawdzenie, czy takie coś w ogóle zadziała.

W tej sytuacji mam jeszcze jedno pytanko: Jak zachowa się obraz z kamerki YK-3037 na tym monitorku? Czy ilość linii spowoduje zniekształcenia obrazu, czy tylko nie zmieści się on w całości na ekranie?

Link :arrow: http://www.e-alarmy.pl/produkt.php?id=1 ... p%B3ytkowe

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 kwie 2007, 12:11

W tym wypadki telewizor dostosuje się do źródła sygnału. Z reguły takie przetworniki dają obraz na cały ekran, gdyż "timingi" standardowego obrazu TV zostają zachowane.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 21 kwie 2007, 18:43

ZbeeGin, Bardzo dziękuję za odpowiedź :!: Bałem się, że upatrzona kamerka nie będzie chciała współpracować z kupionym już telewizorkiem, ale teraz jestem już spokojny. :mrgreen:

ODPOWIEDZ