[b]Wyswietlacz lcd laptop-jak podlaczyc do pc-vga?[/b]

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
alex22alex

[b]Wyswietlacz lcd laptop-jak podlaczyc do pc-vga?[/b]

Post autor: alex22alex » 28 gru 2003, 20:56

Mam ekran lcd 10" Toshiba VNBTLX5155S-ZZA od laptopa IBM thinkpad(staroć),chce podlaczyc go do peceta przez wy.vga ,jak to zrobic?Nie znalazlem w sieci nic poza kilkoma pytaniami o np.pin-out do tego wyswietlacza i tp,zadnej odpowiedzi,o schemacie nawet ma co marzyc.
Laptop jest +/- kompletny i nawet dziala,wiec moge wykorzystac z niego potrzebne elementy,ale nie mam pojecia jak sie za to zabrac.Moje pojecie o elektronice-troche pow.poczatkujacy.Pozdrawiam i najlepszego w Nowym Roku.Alex

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 29 gru 2003, 6:12

Coś mi się wydaje że raczej tego nie zrobisz domowym sposobem, w firmie używamy płyty główne tzw. przemysłowe i one mają dwa osobne wyjścia do sterowania vga i panelem LCD. Dla LCD jest inne (szpilkowe wyjście 40 pin) i do tego specjalna wiązka. Sposób sterowania jest bardzo zróżnicowany i prostymi środkami nie dasz rady tego zrobić. Ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc może ktoś inny lepiej problem wyjaśni.

The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 29 gru 2003, 10:40

Chyba da sie jakoś przez USB to połączyć ale laptop musi działac. Poszukaj na stronach komputer swiata (www.komputerswiat.pl) albo jakiejs innej gazety komputerowej.

Sam kiedyś widziałam komputer z kilkoma ekranami wiec laptopa chyba da sie połączyć jako ekran tylko nie wiem jak

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 29 gru 2003, 21:33

The Fenix pisze:Chyba da sie jakoś przez USB to połączyć ale laptop musi działac. Poszukaj na stronach komputer swiata (www.komputerswiat.pl) albo jakiejs innej gazety komputerowej.

Sam kiedyś widziałam komputer z kilkoma ekranami wiec laptopa chyba da sie połączyć jako ekran tylko nie wiem jak
Ale alex22alex pyta nie o podłączenie laptopa tylko samego panelu LCD z laptopa.

Radar

Post autor: Radar » 26 kwie 2004, 14:49

Można podłączyć pod każde wyjście cyfrowe w karcie graficznej, ale potrzebny jest jeszcze konektor LVDS który kosztuje ok. 150 euro. u polskich przedstawicieli lub podłączyć do specjalnych płyt przemysłowych. Jak widać nie opłaca się podłączać tego typu matryc do PC.

ODPOWIEDZ