Duża bateria do laptopa z akumulatorków

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Duża bateria do laptopa z akumulatorków

Post autor: Kulpina » 17 kwie 2007, 15:34

Może moje pytanie wydaje się dziwne, ale chciałem zapytać Czy można połączyć kilka(naście) baterii R20 i zastosować odpowiedni stabilizator, a potem podłączyć całość do laptopa jako zasilacz?? Może odpowiedź jest oczywista, ale chodzi mi o to czy są jakie czynniki których nie uwzględniłem?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 kwie 2007, 16:45

Jest jednen. Prąd maksymalny jaki oddają zasilacze do przenośnych komputerów wacha się od 2A do nawet 5A. Stabilizacja takiego prądu jest nieco trudna (odprowadzanie ciepła) jeśli zastosujesz prosty stabilizator liniowy. Lepiej ilość baterii dobrać do potrzeb zasilania laptopa. Ponieważ bateria jako jednostka posiada tylko 1,5V to różnica w zasilaniu o te 0,5V nie powinna nastręczać trudności.

Należałoby się także przyjrzeć wykresowi pobierany prąd a napięcie z baterii w czasie; czy gra wogóle jest warta świeczki.
Układy zasilania w takim komputerze zwykle inaczej traktują napięcie pochodzące z akumulatora laptopa, a inaczej pochodzące z zasilacza - które jest traktowane jako napięcie "nie kończące się".

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 kwie 2007, 17:41

To może łatwiej byłoby z kombinowaniem podłączenia kilku R20 zamiast baterii w laptopie?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 kwie 2007, 19:36

Kulpina pisze:To może łatwiej byłoby z kombinowaniem podłączenia kilku R20 zamiast baterii w laptopie?
Tak, lecz nie do końca. Jeśli laptop byłby używany tylko i wyłącznie z zasilania "bateryjnego" to tak. Ale gdy planujesz używać także zasilacza, to już nie, gdyż napięcie z zasilacza jest także podawane na zaciski akumulatora w celu jego ładowania.
To co by się stało, podłączając zestaw baterii R20 i zasilacz sieciowy to możesz już sobie wyobraźić - układ ładowania mógłby nawet pójść z dymem. Już miałem podobny przykład w odtwarzaczu MP3 typu DiskMan: Dwa trazystory uszły z dymem pozostawiając wypalony laminat. I jak to klientowi wytłumaczyć, że nie da się tego naprawić...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 18 kwie 2007, 12:39

to pozostało by tylko pilnować żeby nie podlączyć zasilacza... Ale oprócz tego nie ma dla laptopa innych zagrożeń i jak miałbym dobierać napięcie akumulatorków (1,2V) jako 1,2V czy jako 1,5V???

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 kwie 2007, 17:44

Akumulator laptopa ma swoją pojemność i napięcie. Te napięcie powinno się zgadzać z napięciem uzyskanym na bateriach - o ile to możliwe!

Zatem przykładowo: 3400mAh/8,4V to 5,60 baterii. Zaokrąglając to dostajesz 5x1,5V = 7,5V lub 6x1,5V = 9V. I jestem zdania, że należy zastosować 6 baterii (Róźnica o 0,6V w górę) gdyż napięcie 7,5V byłoby wskaźnikiem dla laptopa, że akumulator jest rozładowany i niemożliwe będzie jego włączenie.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 18 kwie 2007, 18:49

A nic się nie spali w laptopie jeśli dam napiecie za duże o te 0.5V???
Pojemnośc może być dowolna?

ODPOWIEDZ