Oszczędny sterownik silnika krokowego.

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Oszczędny sterownik silnika krokowego.

Post autor: PiotrekEl » 15 kwie 2007, 20:31

Witam.
Wpadłem dzisiaj na pomysł który mógłby mi pomóc (mógłby bo nie wiem czy to możliwe;) zaoszczędzić kilka pinów na porcie LPT przy sterowaniu silnikami krokowymi dzięki kostce TTL 74HCT573.
Chciałbym zapytać czy ten układzik poniżej będzie działał? Program do niego bym sobie napisał.

Czy będzie mi to działało?

Przepraszam za zagmatwany schemat ale to pierwszy w KiCadzie;)

Oczywiście jeszcze do tego schematu dodać trzeba silniki i zasilanie to wiem :mrgreen:
Załączniki
sterkrokX2.JPG

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Oszczędny sterownik silnika krokowego.

Post autor: gaweł » 16 kwie 2007, 9:17

Nowka pisze:Witam.
Wpadłem dzisiaj na pomysł który mógłby mi pomóc (mógłby bo nie wiem czy to możliwe;) zaoszczędzić kilka pinów na porcie LPT przy sterowaniu silnikami krokowymi dzięki kostce TTL 74HCT573.
Chciałbym zapytać czy ten układzik poniżej będzie działał? Program do niego bym sobie napisał.

Czy będzie mi to działało?

Przepraszam za zagmatwany schemat ale to pierwszy w KiCadzie;)

Oczywiście jeszcze do tego schematu dodać trzeba silniki i zasilanie to wiem :mrgreen:
Na schemacie brakuje istotnego połączenia: należy pin 1 z układy hct573 połączyć do masy, bo inaczej rejestr nie będzie spełniał swojej roli. Tyle w kwestii technicznej. Z punkty widzenia planowanego zastosowania, to ... pomysł jest niedopracowany. Spróbuj zasterować silnikiem przyłączonym do U2 nie wpływając na proacę silnika przyłączonego do U3.
A ile ma być tych silników?

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 16 kwie 2007, 11:00

gaweł pisze:Z punkty widzenia planowanego zastosowania, to ... pomysł jest niedopracowany.
No tak troszkę rzeczywiście...

Proponuję dwa układy '573 - linie wejściowe (danych) równolegle i razem do D0..D7
portu LPT tak, aby zatrzaski otrzymywały z LPT te same dane.
Wejścia /OE obu układów do masy, wejścia taktujące zatrzaski odpowiednio do
np.: /SEL IN - pin 17 oraz /INIT - pin 16.
Programowanie będzie proste: wystawiasz na port jakąś liczbę binarną,
potem generujesz impuls na pin 17 - ustawi się pierwszy zatrzask,
ustawiasz inną liczbę, generujesz impuls na pin 16 - ustawia się drugi.
I oba są od siebie niezależne...

N.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 16 kwie 2007, 11:16

No tak rzeczywiście silnik dołączony do U3 będzie działał jak będę sterował tym z U2.
Czyli muszę dołożyć drugi zatrzask. Dzięki za pomoc.
Silników przydałoby mi się pięć ale cztery wystarczą. Jakby co to podłączę sobie jeszcze jeden zatrzask i będę miał 6 silników i jeden wolny pin na porcie LPT;)

A pin 1 układu HCT przeoczyłem;)

A ma może ktoś jakiś inny układ żebym zaoszczędził więcej pinów?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 16 kwie 2007, 13:14

Można zastosować rejestry szeregowe - jak choćby CMOS4094. Potrzebują one czterech linii wejściowych, mogą być łączone kaskadowo - nie ma także problemu z zapamiętaniem stanów na wyjściach (zatrzask wyjściowy).

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 16 kwie 2007, 20:18

Tyle że nie wiem tak dokładnie co to jest ten rejestr szeregowy a co za tym idzie nie bardzo wiem jak go podłączyć. Ale jestem na etapie szukania informacji na ten temat więc nie jest źle;)

A co do tego HCT573 to wpadło mio do głowy coś podobnego.
Do HCT podłączę tylko cztery piny z LPT, dołoże jeszcze cztery HCT równolegle i zostaną mi trzy piny wolne. Czyli za pomocą 9pinów z LPT będę sterował pięcioma silniczkami :grin:
Płytka się troszkę zwiększy ale to mi nie przeszkadza. Program może się troszkę skomplikuje ale to też mi nie przeszkadza.
A w razie czego zastosuje CMOSy 4094.

Jak coś pomieszałem to piszcie :mrgreen:

ODPOWIEDZ