Witam. Potrzebuję zanabyć czujnik optyczny obrotów silnika DC ? Chcę go podpiąc pod uC, jakic zujnik, jakiej firmy polecacie?
Może to być także inny czujnik do mierzenia obrotów silnika DC, niekoniecznie optyczny.
Jeżeli jest to droga zabawka, to może taki, żebym mógł gdzieś zamówić próbkę.
Słyszałem coś o firmach Optek, Liteon czy tez Omron, ale jeszcze nigdy nie miałem z tym do czynienia.
Pozdrawiam.
czujnik obrotów silnika DC
Nie wiem czy to Cię ratuje ale wentylatorki od Pentium II miały czujnik obrotów. Był to po prostu trzeci przewód (chyba żółty), który raz lub dwa razy na obrót był zwierany do masy. Jeśli Ci nie przeszkadza że to wentylatorek a nie sam silnik to kup sobie na allegro. Ja kiedyś kupiłem razem z procesorkiem i płytą główną za grosze. Sterowałem tym za pomocą (jak to zwykle ja) portu LPT i działał bez zarzutów.
No jeśli Cię to poratuje, to w zwykłych, kulkowych myszkach komputerowych, znajduję się podobny czujnik, tylko jeśli się nie mylę, to działa na zasadzie enkodera (proszę mnie poprawić jeśli coś pomieszałem
). Mógłbyś go wymontować (tarcze razem z czujnikiem optycznym) i spróbować z nim coś pokombinować - to będzie raczej tańsze rozwiązanie, niż nowy czujnik.
Zrobić coś, żeby czujnik liczył jeden pełny obrót tarczy, a nie każdy ząbek - może jakiś dzielnik częstotliwości. A jeśli nie, to zawsze możesz wymontować tylko czujnik. Są 2, więc można pozwolić sobie na odrobinę eksperymentów
. Mam nadzieję, że trafiłem w sedno Twojego problemu.
Zrobić coś, żeby czujnik liczył jeden pełny obrót tarczy, a nie każdy ząbek - może jakiś dzielnik częstotliwości. A jeśli nie, to zawsze możesz wymontować tylko czujnik. Są 2, więc można pozwolić sobie na odrobinę eksperymentów