Programowanie bez komputera
Programowanie bez komputera
Czy można w jakiś sposób wgrać do procesora odpowiedni wcześniej napisany i skompilowany na komputerze program? Chodzi o to żeby włożyć mikroprocka do podstawki nacisnąć przycisk i wyjąć procka z wgranym programem. Do zaprogamowywania może służyć drugi taki sam procek który bedzie wysyłał impulsy podobnie jak kablem programującym. Kwestia tego jak wygląda ze strony elektronicznej wgrywanie programu, czyli czy dałoby się jakolwiek przechwycić impulsy wysyłane do procka kablem z komputera zapamiętać je w innym procesorze i wgrać za pomocą tegoż procesora. Może sam sobie odpowiedziałem w jaki sposób, tylko chciałem wiedzieć czy nie pominąłem jakiś ważnych szczegółów 
Re: Programowanie bez komputera
Po co przechwytywać? Algorytm programowania jest powszechnie dostępny w każdym datasheet każdego mikrokontrolera. Wystarczy na mikrokontrolerze, który ma pełnić rolę programatora zaimplementować SPI (programowo lub sprzętowo), wysyłać odpowiednie komendy i masz normalny programator. Komputer nie jest wcale elementem niezbędnym.Kulpina pisze:Czy można w jakiś sposób wgrać do procesora odpowiedni wcześniej napisany i skompilowany na komputerze program? Chodzi o to żeby włożyć mikroprocka do podstawki nacisnąć przycisk i wyjąć procka z wgranym programem. Do zaprogamowywania może służyć drugi taki sam procek który bedzie wysyłał impulsy podobnie jak kablem programującym. Kwestia tego jak wygląda ze strony elektronicznej wgrywanie programu, czyli czy dałoby się jakolwiek przechwycić impulsy wysyłane do procka kablem z komputera zapamiętać je w innym procesorze i wgrać za pomocą tegoż procesora.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez radzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Troche nie łapie... Co to znaczy SPI i jak mniej wiecej to programowanie wygląda sprzętowo?radzio pisze:Algorytm programowania jest powszechnie dostępny w każdym dataszicie każdego mikrokontrolera. Wystarczy na mikrokontrolerze, który ma pełnić rolę programatora zaimplementować SPI (programowo lub sprzętowo), wysyłać odpowiednie komendy i masz normalny programator. Komputer nie jest wcale elementem niezbędnym.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
SPI to interfejs, którym przesyła się dane, jest wykorzystywany do programowania AVR pod nazwą ISP. Jeżeli chodzi o takie urządznie, to jest możliwość stworzenia czegoś podobnego. Ja bym to widział, tak że przez komputer do tego urządzenia będzie wgrywany plik HEX, który zapisze się w zewnętrznej pamięci EEPROM. Następnie za pomocą tego urządzenia będzie odczytywany plik HEX z pamięci EEPROM i zapisywany do pamięci Flash ROM drugiego procesora. Chodzi mi o to, żeby zmieścić kilka plików HEX w pamięci EEPROM, a potem wybrać, który chce się wprowadzić do mikroprocesora. Takie urzadzenie nie jest nawet skomplikowane 
Pozdrawiam
Pozdrawiam