problem z zaprogramowaniem
problem z zaprogramowaniem
mam problem w Bascom avr wyskakuje mi podczas wrgrywania programu:
" win 32 error. coide:1722 serwer RPC jest niedostepny "
a w pony prog : "device missing or unknown device (-24) "
co jest grane?? mam programator stk200/300 windows XP
" win 32 error. coide:1722 serwer RPC jest niedostepny "
a w pony prog : "device missing or unknown device (-24) "
co jest grane?? mam programator stk200/300 windows XP
Zainstalowałem drukarkę nie wyświetlał sie już błąd "no curently printer" a gdy biosie ustawiłem ECC+EPP i jakby to rozwiązało problem.Gdy daje identify chip to mi wyszukuje i ustawia ATtiny2313 wgrywam program pisze "difrent at 0008" i a program nie działa .Mogę nawet odczytać ten sam program?
Pytanie co jest grane ? Proszę to ważne żebym w ogóle ruszył z miejsca !
P.S. Mam Bascoma 1.1.8.3 wersje a programator stk 200/300 .
Pytanie co jest grane ? Proszę to ważne żebym w ogóle ruszył z miejsca !
P.S. Mam Bascoma 1.1.8.3 wersje a programator stk 200/300 .
-
ZbeeGin
Najpierw sprawdź wszystkie konfiguracje biosu dla lpt. Bios umożliwia zamianę niektórych pinów. Może to być przyczyną. Następnie ze strony http://www.lancos.com/ ściągnij sobie najnowszą wersję ponyprog'a jak jest tam dostępna (obecnie v2.06f BETA). Zainstaluj i wybierz ustawienia dla lpt, następnie wybierz LPT1 (to, które będzie aktywne) oraz zaznacz odpowiedni programator AVR ISP I/O. Wciśnij ok, a następnie wybierz kalibrację. Powinno ci już działać.
Na allegro widziałem gościa, który sprzedawał jakieś programator, ale to nie ważne dołączał pdf'a, w którym pokazywał emulacje programatora, przez wsadzenie zworki do 2 i któregoś tam pinu, nie pamiętam. Próbowałem, lpt dalej działa
. Więc przetestuj to jakby coś nie chodziło.
Jeszcze jedna ważna uwaga. Czy na pewno masz działający programator. Sprawdź go na innym komputerze. Tak jak jeden z forumowiczy tutaj wspomniał o podłączeniu osobnego zasilania dla programatora. wiem, że jakieś ATxxxxxx można programować bez podłączania zasilania i bezpośrednio z portu. Nie miałem okazji sprawdzić bo nie posiadam takowego uC.
Pozdrawiam.
Na allegro widziałem gościa, który sprzedawał jakieś programator, ale to nie ważne dołączał pdf'a, w którym pokazywał emulacje programatora, przez wsadzenie zworki do 2 i któregoś tam pinu, nie pamiętam. Próbowałem, lpt dalej działa
Jeszcze jedna ważna uwaga. Czy na pewno masz działający programator. Sprawdź go na innym komputerze. Tak jak jeden z forumowiczy tutaj wspomniał o podłączeniu osobnego zasilania dla programatora. wiem, że jakieś ATxxxxxx można programować bez podłączania zasilania i bezpośrednio z portu. Nie miałem okazji sprawdzić bo nie posiadam takowego uC.
Pozdrawiam.
Witam!
Ja tez mam podobny problem. Tez mi wywala different at coś tam, jak programuje w bascomie pod win xp , a jak przesiadłem sie na kompa z win98se to problem zniknął jak ręką odjął. Programowałem procki AT90S8515 i AMEGA8515.Ktoś wie dlaczego pod win xp sadzi takie błędy a pod win98se juz nie. Do programowania używam stk200.
Ja tez mam podobny problem. Tez mi wywala different at coś tam, jak programuje w bascomie pod win xp , a jak przesiadłem sie na kompa z win98se to problem zniknął jak ręką odjął. Programowałem procki AT90S8515 i AMEGA8515.Ktoś wie dlaczego pod win xp sadzi takie błędy a pod win98se juz nie. Do programowania używam stk200.