[BASCOM] Co "tam ustawić"?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

[BASCOM] Co "tam ustawić"?

Post autor: robson » 09 kwie 2007, 10:55

Witam

Mam mały problem. Od jakiegoś czasu urzywam Bascom AVR 1.11.8.3. Wszystko było OK do jakiegoś czasu, kiedy to zaczął się wyświetlać komunikat:

Could not identify chip with ID: FFFFFF

A potem:

Selected chip and target chip do not match AT90S2313<>ATmega8

W opcjach ustawione mam wszystko dobrze, tak jak na poniższym rysunku. Co więc jest nie tak. Przewód żaden się nie odłączył, komputer zawirusowany nie jest:), mikrokontroler jest nowy i na razie nic pod niego nie jest podpięte, jeśliby to miało jakikolwiek wpływ na programowanie, płytkę zasilam z 5V. Poniżej zamieszczam rysunek, gdzie zanaczyłem coś, co moim zdanim jest źle ustawione a nie wiem co tam powinno być :???:

Z góry dziekuje za poświęcony czas :mrgreen:
Załączniki
Bascom.rar
(112.22 KiB) Pobrany 773 razy

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 09 kwie 2007, 11:34

robson pisze:Poniżej zamieszczam rysunek, gdzie zanaczyłem coś, co moim zdanim jest źle ustawione a nie wiem co tam powinno być
378 - domyślny adres portu LPT1 w komputerze. Inne możliwości to:
278 - port LPT2, 3BC - port LPT3. Zatem jeśli nie masz specjalnej karty z portami i standardowe ustawienia w CMOS komputera to adres jest poprawny.

Port delay ustawia opóźnienie (nie ma tutaj żadnej jednostki) jakie ma wprowadzać programator podczas zmian stanów na koncówkach portu. Domyślnie powinno być 10. Im szybszy komputer tym wartość większa.
Choć na moim sprzęcie (Sempron 64 3000+) mam ustawione 0 i programowanie za każdym razem się udaje.
robson pisze:Selected chip and target chip do not match AT90S2313<>ATmega8
Wygląda to na komunikat, że w ustawieniach - zakładka Chip - masz dalej wybrany 2313def.dat i powinieneś wybrać tam M8def.dat. Spróbuj jednak nieco inaczej: wejdź do katalogu z plikiem 8_10.BAS i skasuj inne pliki z tą samą nazwą ale z innym rozszerzeniem. Potem ponownie skompiluj program.

Jednak martwi mnie ten pierwszy komunikat o braku wykrycia procesora wogóle. Może instalowałeś ostatnio jakąś nową drukarkę, skaner LPT... Albo port masz przestawiony w BIOS (SPP, ECP)...

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 09 kwie 2007, 11:34

option-> compiler -> chip, pewine nie masz wybranego dopowiedniego proska.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 09 kwie 2007, 11:39

Oj nie nie procek jest wybrany na 100% prawidłowo. Też się zdziwiłem, bo tak się działo własnie wtedy, gdy procek był źle ustawiony. Próbowałem nawet odinstalować program i jeszcze raz go zainstalować, ale to nie dało żadnego rezultatu :???:

[ Dodano: 2007-04-09, 12:43 ]
ZbeeGin pisze:ednak martwi mnie ten pierwszy komunikat o braku wykrycia procesora wogóle. Może instalowałeś ostatnio jakąś nową drukarkę, skaner LPT... Albo port masz przestawiony w BIOS (SPP, ECP)...
Właśnie tak instalowałem drukarkę, po czyszczeniu rejestru Registy Cleaner, bo po instalacji sterowników nie wykrywało mi jej. Teraz drukarka działa, ale Bacom nie :???:. Nie wiem jednak, czy to ma jakiś związek, bo drukarka jest na USB. Popatrzę jeszcze w BIOS-ie i wypróbuje trick z plikami. Dzieki :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez robson, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 09 kwie 2007, 11:57

robson pisze:Właśnie tak instalowałem drukarkę, po czyszczeniu rejestru Registy Cleaner, bo po instalacji sterowników nie wykrywało mi jej.
Czyli mogłeś także "wyczyścić" sobie wpisy biblioteki systemowej TVicPort.dll pozwalającej na dostęp bezpośredni do portu LPT przez pakiet BASCOM.
Dodatkowo drukarka USB mogła przechwycić wszelkie odwołania do portów LPT i przekierowywać je na wybrany USB.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 09 kwie 2007, 12:11

Przeczesałem BIOS i nic nie znalazłem - wszystko było ustawione tak, jak trzeba, a pamiętam, że nic nie zmieniałem choćby nawet. Trick z plikami nie pomógł. Dawniej drukarka też działała i nie kolidowała z portem LPT. A co do tego rejestru to nie będę ukrywał, że wiem jak odwrócić to, co być może się stało (o czym pisałeś), chociaż rozumiem o co Ci chodziło. Ale jeszcze pogrzebie na płytce i przy porcie, może kabel we wtyczce się odpiął :???: ? Zaraz to sprawdzę.

yakuza
-
Kontakt:

Post autor: yakuza » 09 kwie 2007, 17:46

Jesli nic nie zmieniałeś w programie, to musi być wina sprzętu. Jakim programatorem programujesz? Nie instalowałeś ostatnio jakiegos nowego oprogramowania?

Pozdrawiam Yakuza

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 10 kwie 2007, 8:56

O matko człowiek nigdy nie przestanie się uczyć :grin: . Zapomniałem, że pod PB.7 był podpięty przycisk, a przez rezystor 10k, port był podciągnięty do plusa zasilania, a ten port, to była nóżka CLK. A szukałem tak głęboko :???: Dzięki wszystkim za pomoc :mrgreen:

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 10 kwie 2007, 12:44

problem podobny, więc zamieszczam go w tym temacie.

Używam Windowsa ME i Bascoma-avr 1.11.7.7

po skompilowaniu wyskakuje mi komunikat1, następnie komunikat2.

Obawiam się, że to wina mojego programatora, schemat zaczerpnięty z 'Mikrokontrolerów dla początkujących' P.Góreckiego.

Postaram się jeszcze raz dokładnie sprawdzić połączenia.

Zaciekawiło mnie jedno: po 'odpięciu' programatora', kiedy próbuje wcisnąć program do procka, zera z komunikatu1 zamieniają się na litery F, wygląda to wtedy jak u kolegi robsona.

Aha, procek to attiny2313.

Pozdrawiam :wink:
Załączniki
komunikat1.jpg
komunikat1.jpg (5.05 KiB) Przejrzano 15139 razy
komunikat2.jpg
komunikat2.jpg (6.94 KiB) Przejrzano 15138 razy

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 kwie 2007, 16:28

Cóż, też możesz mieć jakieś urządzenie na płytce zakłócające sygnał.

Nie napisałeś jaki masz programator: Sample Electronic, STK200... Mnie to wygląda na brak właściwego sterowania sygnału RESET, lub linia MISO jest przyciągnięta do masy (niekoniecznie przez mikrokontroler!). Spróbuj również dodać kondensator 100pF między masę a SCK.

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 10 kwie 2007, 18:32

ZbeeGin pisze:Nie napisałeś jaki masz programator
Faktycznie :D, daję schemat
Załączniki
programator.jpg

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 kwie 2007, 18:35

Czyli Sample Electronics. Jesteś pewien, że ten procesor nie jest przypadkiem zablokowany - wcześniej źle ustawiono bity fuse?

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 10 kwie 2007, 19:50

Procek nówka, nie tknięty, a ja nic nie grzebałem.

yakuza
-
Kontakt:

Post autor: yakuza » 10 kwie 2007, 19:58

Sprawdż czy dochodzi napięcie do procesora. U mnie pojawiał sie taki bład jak nie bylo zasilania, lub uszkodzony był któryś przewód z programatora.

Pozdrawiam Yakuza

ODPOWIEDZ