To mój kolejny problem:
A teraz o tych rezystorach, co mi sprzedali w sklepie. Zanim o tym napiszę, chcę powiedzieć, że rezystory również nie są taki jak trzeba, a najlepsze jest to, że na nich kolor paskowy nie zgadza się z ich rzeczywistą rezystancją, którą sprawdziłem multimetrem.

Dajmy na to rezystor, z którego wynika, że powinien mieć rezystancję (zgodnie z kodem paskowym) 4700 ohmów +/- 20%, a ma 5000 ohmów (zgodnie akurat multimetrem), od czego może to zależeć. Bo np. następny rezystor zgodnie z kodem paskowym powinien mieć 150k +/- 10%, a mój multimetr (DT-830B) wskazuje 148,6 ohmów. Następny rezystor 0.1 +/- 10%, na multimetrze wskazuje mi 1,3 ohma.
Ale za nim zechcecie rozpatrzyć mój problem z tymi rezystancjami, to przedstawię Wam skalę mojego multimetru i jak widzę ją w swoim rozumowaniu:
2000k - wskazuje maksymalnie xxxx kilo ohmów
200k - wskazuje maksymalnie xxx,x kilo ohmów
20k - wskazuje maksymalnie xx,xx kilo ohmów
2000 - wskazuje maksymalnie xxxx ohmów
200 - wskazuje maksymalnie xxx,x ohmów
Teraz moje kolejne pytanie (oczywiście, jeżeli wcześniej dobrze mierzyłem rezystancję tym multimetrem

):czy mogą być takie rezystancje, rezystorów z tego układu wzmacniacza 14 W.:
R3 - 1,3 ohma
R3 - chyba 5k (jak pokazuje multimetr), no, ale z kodu paskowego można wyczytać 4,7k
R1 - chyba 149 (jak pokazuje multimetr), no, ale z kodu paskowego można wyczytać 150k
R4,R5,R6 - tutaj w sklepie wcisnęli mi, albo pomylili się i wcisnęli mi 3 rezystory po 200k, jestem tutaj ciekaw, czy mogą one być, czy nie zdadzą egzaminu??
Bardzo proszę o pomoc w tym i w poprzednim moim poście,
Pozdrawiam.