A może by tak ARM-y?
-
ZbeeGin
Rdzeń ARM (zwykle jest to ARM7) jest nawet dość prosty. Przykładowo możesz napisać program, który jest prosty, ale będzie sztuką samą dla siebie, bo nic nie będzie żądał z zewnątrz, ani nic nie tam nie oddawał:Czy arm-y są skomplikowane same w sobie czy jak sie zna C to łatwo sie je programuje??
Kod: Zaznacz cały
mov R1, #10 ;załaduj A
mov R2, #10 ;załaduj B
add R1, R1, R2 ;dodaj i wpisz do AKod: Zaznacz cały
void main()
{
register DWORD A, B;
A = 10;
B = 10;
A = A + B;
}Znajomość jakiegokolwiek języka pozwoli Ci tylko na stworzenie poprawnego algorytmu programu - a to dopiero 25% drogi którą należy przebyć.
To komunikacja ze światem zewnętrznym wg. grafu: rdzeń <-> układy peryferyje <-> świat; jest najbardziej skomplikowana w każdym układzie. A tutaj kolejne układy z rdzeniem ARM bardzo się mogą różnić. Jedne będą miały bardziej skompilkowane sterowanie układem UART, inne zaś mogą zawile obsługiwać porty we/wy, itp. Tutaj nie ma żadnej reguły.
O co dokładniej chodzi z tym kursem bo cos czytałem w EdW, ale nie za bardzo rozumiemgwozdex pisze:póki co to trwa dyskusja na temat przygotowania kursu na temat logiki programowalnej
Czy można bascomem programować ARM-y?? Może to szaleństwo, ale tak z ciekawości pytamZbeeGin pisze:Znajomość jakiegokolwiek języka pozwoli Ci tylko na stworzenie poprawnego algorytmu programu
-
ZbeeGin
Krótko i zwięźle: NIE.Kulpina pisze:Czy można bascomem programować ARM-y?? Może to szaleństwo, ale tak z ciekawości pytam
ARMy z racji swojej architektury raczej nie doczekają się swojego BASCOM ARM... Pozostaje tylko - albo AŻ - darmowe środowisko WinARM lub systemy własne producentów procesorów z rdzeniem ARM.
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
Co do bascom'a i C: Można nauczyć się baaardzo prosto (i pobieżnie
) składni C, a bardziej skomplikowane rzeczy odłożyć na później. I kodować. Np. jak zacząłem "prawdziwe" programowanie od PHP, którego składnia jest podobna do C. A pozostałe elementy C (oprócz składni) są specyficzne dla środowiska: inne funkcje są dostępne na komputerach, inne na AVR'ach, inne na ARM'ach, a jeszcze inne na robotach w grze Colobot
(bardzo fajna gra do nauki C).
Bardziej prawdopodobny jest Pascal ARM - czyli programowanie ARM'ów w Pascalu. Pascal też jest przyjazny - ja w nim programuje "normalne" aplikacje na komputer...
Co do logiki programowalnej: popieram! I do tego kursu żeby był dostępny KIT - programator (najlepiej bez SMD
)
Bardziej prawdopodobny jest Pascal ARM - czyli programowanie ARM'ów w Pascalu. Pascal też jest przyjazny - ja w nim programuje "normalne" aplikacje na komputer...
Co do logiki programowalnej: popieram! I do tego kursu żeby był dostępny KIT - programator (najlepiej bez SMD