01/07 i 02/07 Praktyczny zasilacz warsztatowy ZU-1
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Mi to robi różnicę, bo kupuję w TME po 8 groszy, ale na przykład 50 sztuk.GAVRON pisze:Może być, ale nie musi, reguły nie ma to zależy od konkretnej aplikacji (okaże się w praniu). Generalna zasada jest taka żeby brać te o wzmocnieniu większym, ale spokojnie w sklepach dostaniesz A, B i C tego jest na kopy a wydatek max 50gr za szt.
Użyję wersji B.
Dzięki i pozdrawiam.
Witam.
1. Ja mam pytanie co do ogranicznika prądowego. Mianowicie chodzi mi o jakiś układ, za pomocą którego można by płynnie regulowac prąd (potencjometrem), bo to na przełącznik to mi sie nie podoba
2. Jaki mam zastosować czujnik temperatrury??? Mozecie podac jakiś link do TME ??
Dziąki z góry za odpowiedzi
1. Ja mam pytanie co do ogranicznika prądowego. Mianowicie chodzi mi o jakiś układ, za pomocą którego można by płynnie regulowac prąd (potencjometrem), bo to na przełącznik to mi sie nie podoba
2. Jaki mam zastosować czujnik temperatrury??? Mozecie podac jakiś link do TME ??
Dziąki z góry za odpowiedzi
Co do czujnika temperatury to autor artykułu doradza zastosowanie w układzie podwójnej diody (dwóch diod), złącza baza-emiter tranzystora Darlingtona, albo innego podobnego rozwiązania, proponuje doczytać w artykule.
U mnie pracuje Darlington PNP dokładnie BC516.
Do postu niżej.
Zastanawiam sie nad jakimś elektronicznym rozwiązaniem typu komparator napięcia i tranzystor który blokowany byłby przez komparator i ograniczał prąd płynący w obwodzie.
Jedno napięcie do komparatora było by doprowadzane z rezystora w obwodzie prądowym zasilacza, a drugie (odniesienia - ustawiające ograniczenie) z potencjometru.
I gdy napięcie na rezystorze przekroczy to ustawione za pomocą potencjometru następowało by zatkanie wcześniej wspomnianego tranzystora i ograniczenie prądu.
Ale na chwile obecną mam za mało czasu na elektronikę ze względu na maturę, po sie pewnie wezmę za zasilacz.
U mnie pracuje Darlington PNP dokładnie BC516.
Do postu niżej.
Zastanawiam sie nad jakimś elektronicznym rozwiązaniem typu komparator napięcia i tranzystor który blokowany byłby przez komparator i ograniczał prąd płynący w obwodzie.
Jedno napięcie do komparatora było by doprowadzane z rezystora w obwodzie prądowym zasilacza, a drugie (odniesienia - ustawiające ograniczenie) z potencjometru.
I gdy napięcie na rezystorze przekroczy to ustawione za pomocą potencjometru następowało by zatkanie wcześniej wspomnianego tranzystora i ograniczenie prądu.
Ale na chwile obecną mam za mało czasu na elektronikę ze względu na maturę, po sie pewnie wezmę za zasilacz.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2007, 19:51 przez kubak1987, łącznie zmieniany 1 raz.