Prosty sterownik do trafa itp.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Prosty sterownik do trafa itp.

Post autor: miloo1 » 05 kwie 2007, 21:18

Witam jestem początkowym elektronikiem i chciałbym zrobić prosty sterownik do trafa na uzwojenie pierwotne lub wtórne aby sterowało napięciem transformatora bez utraty wielu amper. Mam układ od regulacji obrotów z odkurzacza jest dobry i prosty (nie chcę żadnych regulatorów na scalakach, ograniczmy się do tranzystorów) Chciałbtym zrobić coś innego.
Proszę o POMOC!!
Pozdrawiam Emilian

tyrystorek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tyrystorek » 06 kwie 2007, 19:34

miloo1 pisze:Witam jestem początkowym elektronikiem i chciałbym zrobić prosty sterownik do trafa na uzwojenie pierwotne lub wtórne aby sterowało napięciem transformatora bez utraty wielu amper. Mam układ od regulacji obrotów z odkurzacza jest dobry i prosty (nie chcę żadnych regulatorów na scalakach, ograniczmy się do tranzystorów) Chciałbtym zrobić coś innego.
Proszę o POMOC!!
Pozdrawiam Emilian
Jeżeli chcesz,żeby trafo zadziałało, to na wyjściu sterownika musisz mieć przebieg zmienny. Moim zdaniem najprostszym wyjściem będzie zasilany regulowanym napięciem stałym generator przebiegu zmiennego, jeśli ma być na trznzystorach, to prosty przerzutnik astabilny

P.S, ten regulator od odkurzacza prawdopodobnie zmienia częstotliwość
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2007, 14:12 przez tyrystorek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 06 kwie 2007, 22:31

Fajnie wszystko zrozumiałem może mi ktoś wytłumaczy bo nie wiem o co chodzi mówiiłem jestem początkującym elektronikiem i chciałbym jakiś prosty schemat sterownika napięcia nie końecznie do transformatora
Ppozdrawiam Emil

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 07 kwie 2007, 8:45

falowniczek?

http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg ... yczny.jpeg
multiwibrator astabilny

jeśli masz trafko z odczepem to miodzio bo dajesz go zamiast R1 i R4 i nie potrzebny Tr3 i Tr4
tzn R1 i R4 wywalasz i podpinasz skrajne wyprowadzenia pod kolektory Tr1 i Tr2 a odczep na plus zasilania.

jeśli masz pojedyncze uzwojenia to od biedy można by wstawić trafko w miejsce głośnika, ale to nie jest idealne rozwiązanie.

jak chcesz mieć regulację z dużą sprawnością to PWM, łatwiej jednak sterować napięciem stałym w takim przypadku... do sterowania trafka PWM to już na scalaczkach.
jeszcze są układy tyrystorowe, niektóre nie są bardzo zaawansowane. składałem taki kiedyś z dwóch tranzystorków paru rezystorków i oczywiście tyrystora, więc w sumie są łatwe, ale o takie już musisz pytać innych bardziej doświadczonych forumowiczów. jak znajdę to dam schemacik.

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 09 kwie 2007, 22:17

ALe czy nie ma napewno jakiegoś typowego schematu do sterowania napięciem na tranzystorach?

ODPOWIEDZ