Radio TEA5768 i rezonator kwarcowy 32,768kHz czy 13MHz?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Radio TEA5768 i rezonator kwarcowy 32,768kHz czy 13MHz?

Post autor: Tranzystor » 03 kwie 2007, 18:19

Witam,
chciałbym się dowiedzieć co zmieni sie gdy do układu TEA5768 podłącze pod nóżkę 13, rezonator kwarcowy o częstotliwości 32,768kHz, a ci zmienie się gdy podłącze rezonator o czestotliwości 13MHz.

Mam też pytanie dotyczące tabelki 28 na stronie 29 w nocie katalogowej, o jakiego typu cewki chodzi w tej tabelce :?: Są to cewki powietrzne, na rdzeniu ferytowym, a może chodzi o dławiki :?: Przepraszam, że zadaje takie głupie pytanie, ale o cewkach nic nie wiem :(

W załączniku znajduje się nota katalogowa.

Pozdrawiam ;) z góry dzięki :!:
Załączniki
TEA5768HL_3.rar
(152.86 KiB) Pobrany 217 razy

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 04 kwie 2007, 22:06

Z tego, co wyczytałem w nocie katalogowej, generalnie chodzi o zastosowanie kwarcu, jaki ci wygodnie, jednak przy kwarcu 13MHz będzie mniejsze pływanie częstotliwości VFO od zmian temperatury(zobacz strona 17), które i tak jest bardzo małe. Więc zastosuj taki, jaki chcesz.

Jeżeli chodzi o cewki, to na pewno muszą być powietrzne ręcznie nawinięte, bo fabryczne dławiki mają za małą dobroć. Niestety nie wiem, jak oblicza się parametry takich cewek, więc nie podam ci ich.

ODPOWIEDZ