Pytanie o 89s52

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Pytanie o 89s52

Post autor: Gutek » 09 mar 2007, 19:59

Chciałbym zapytać ! Chcę zrobić płytkę drukowaną zestawu uruchomienowego dla 89s52 .Może mi ktoś napisać co tam umieścić . Może już ktoś kiedyś robił coś podobnego i posiada projekt płytki .

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 09 mar 2007, 20:13

Jako elementy wymagane oprócz samego procesora i zestawu pinów jego portów: złącze programatora ISP, kwarc i kondensatory dla niego lub generator zegarowy, zasilacz (mostek, kondensator, stabilizator), układ resetu z BOD.

Jako elementy peryferyjne: diody LED sterowane katodami, pakiet klawiszy - najlepiej jakaś matryca 4x4, wyświetlacz LED - zwykle daje się 4, złącze RS232 (konwerter MAX 232), wyświetlacz LCD (alfanumeryczny 2x16 znaków), pamięć szeregowa I2C, zegar czasy rzeczywistego, odbiornik i nadajnik podczerwieni, wyjścia mocy - do sterowania PWM lub statycznie, obszar prototypowy.

Elementy dodatkowe: interfejs pamięci XRAM, interfejs pamięci MMC/SD, interfejs USB, przetwornik ADC/DAC, interfejst Ethernet.

Na razie tylko tyle przychodzi mi do głowy. :)

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 10 mar 2007, 14:34

Drogi Zbyszku co to jest ten BOD ? I jakie wartości rezystorów do diod LED ?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 mar 2007, 14:40

Drogi Zbyszku co to jest ten BOD ?
Brown Out Detector - taka śmieszna nazwa dla układu monitorującego napięcie zasilania. Po obniżeniu do granicznej wartości, układ ten generuje RESET by mikroprocesor pracował w warunkach pozwalających na jego stabilną pracę.
Gutek pisze:I jakie wartości rezystorów do diod LED ?
To można obliczyć znając prąd diody LED oraz maksymalny prąd jaki może przepłynąć poprzez cały port po podzieleniu przez ilość wyjść obsługujących diody.
Praktyka pokazuje, że optymalną wartością dla diod czerwonych jest 680Ω.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 10 mar 2007, 18:50

Aha dzięki wielkie! A to jest w formie układu scalonego ?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 mar 2007, 19:04

Tak. Układy tego typu już wykonuje się jako układy scalone. Wiele z nowych mikrokontrolerów nawet posiada je wewnątrz struktury - np. niektóre procesory z rodziny ATMEL AVR.

Całą gamę układów generacji resetu firmy Dallas znajdziesz tutaj: http://www.elenota.pl/search.php?szuk=r ... 50&start=0

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 29 mar 2007, 19:31

robie płytkę i napotkałem mały problem .Mianowicie jak mam podłączyć końcówkę RESET .Nie wiem czy za pomocą mikroswitch'a do plusa czy z rezystorem? W nocie katalogowej pisze coś w tabelce parametrów elektrycznych o wartości rezystora pull-down 10-30kOhm.

ZbeeGin pomozesz :roll: ?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 29 mar 2007, 20:21

Układ resetu klasycznego wygląda następująco:
1. Kondensator 10uF - między +Vcc a końcówkę RESET;
2. Rezystor 10k - między końcówkę RESET i GND;
3. Klawisz (opcja) - równolegle do kondensatora podłączonego jak w pkt. 1.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 29 mar 2007, 20:21

Gutek pisze:robie płytkę i napotkałem mały problem .Mianowicie jak mam podłączyć końcówkę RESET .Nie wiem czy za pomocą mikroswitch'a do plusa czy z rezystorem? W nocie katalogowej pisze coś w tabelce parametrów elektrycznych o wartości rezystora pull-down 10-30kOhm.

ZbeeGin pomozesz :roll: ?
Pierwszy z brzegu przykład: https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=318 (rysunek 2).
Jeżeli chcesz zastosować mikroswitch, to należy go włączyć równolegle do kondensatora (tak by go zwierał przy naciśnięciu).

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 30 mar 2007, 18:35

dziękuje ! A w 89c52 muszę dla portu 0 użyć rezystorów podciągających ? i jak mógłbym sterowac wyswietlaczem 7-segmentowym w sensie jakie wartosci rezystorów podłączenia itp.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 30 mar 2007, 23:20

Gutek pisze:dziękuje ! A w 89c52 muszę dla portu 0 użyć rezystorów podciągających ? i jak mógłbym sterowac wyswietlaczem 7-segmentowym w sensie jakie wartosci rezystorów podłączenia itp.
Tak, port P0 należy traktować jak układy z otwartym kolektorem. Przykład rozwiązania wyświetlacza:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=294

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 31 mar 2007, 19:11

Dzieki Gaweł !

ODPOWIEDZ