Generator częstotliwości w pspice

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
szkapass
-

Generator częstotliwości w pspice

Post autor: szkapass » 26 mar 2007, 17:48

Witam,
muszę zaprojektować generator częstotliwości w pspice, z regulowanym zakresem od 100Hz do 1Mhz.
Przydadzą mi się wszelkie wskazówki, bo niezbędny jest mi on do badania właściwości uziemień, a moja wiedza na temat wzmacniaczy i pspice jest znikoma.
Z góry dziękuje za wskazówki bądź generator ;)

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 26 mar 2007, 20:36

Hmmm, mam takie pytanie, czy owy układ do badania właściwości uziemień to też ma być tylko epizod w PSpice czy praktycznie wykonany układ?

Bo moja taktyka była by następująca:
- Epizod w PSpice – zamodelować generator pierwszym lepszym źródłem zmiennym z biblioteki (VSIN, VPULSE). A resztę układu wg. własnego schematu i zrobić analizy: parametryczne, czasowe, AC…
- Układ montowany fizycznie – trzeba znaleźć schemat takiego generatora i ewentualnie zaimplementować dodatkowe biblioteki z układami scalonymi podejrzewam (o takich parametrach częstotliwościowych). Jeszcze pozostaje jakiś prosty generatorem na CD4XXX, w większości są one w bibliotekach PSpice.

Jak coś znajdę w klamorach to postaram się podesłać, może nawet z modelem.

szkapass
-

Post autor: szkapass » 26 mar 2007, 21:31

W sumie to już zrobiłem zgodnie ze wcześniejszymi wskazówkami kolegów na forum generator na wzmacniaczu operacyjnym LM324. Do tego poprostu zmieniam sobie wartości rezystancji w celu wygenerowania określonej częstotliwości zgodnie ze wzorem f = 1/(2*PI*C*R), i dołączam do niego badany układ złożony z określonej ilości parametrów skupionych...jeszcze jutro będe kombinował z dokładnością wyników i jak będzie wszystko ok to wrzucę tu w celu komentarzy i uwag :)
pozdrawiam

ODPOWIEDZ