Plytka bazowa Atmega8

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
todevor
-

Plytka bazowa Atmega8

Post autor: todevor » 19 mar 2007, 21:10

Witam ponownie wykonałem prościutki schemat płytki z ATmega8, dodam ze jest to mój pierwszy schemat do mikrokontrolerów. Czytałem trochę i wiem ze potrzeba będzie prócz tego kilka elementów i teraz pytanie jak dobrać te elementy i co jeszcze będzie potrzebne? Chciałbym też, aby było to na zasadzie modułowej by później dołączyć jakiś wyświetlacz lub diody. Nie mam za dużo pieniędzy do wydania, i nie stać mnie na profesjonalny kit. W elektronice dopiero raczkuje, a chciałbym poznać trochę avrki. ( Dołączam schemat w formacie jpeg, stworzonym w KiCad) Z góry dziękuję.
Załączniki
svg2raster.jpeg
(49.46 KiB) Pobrany 1156 razy

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Plytka bazowa Atmega8

Post autor: gaweł » 20 mar 2007, 12:36

todevor pisze:Witam ponownie wykonałem prościutki schemat płytki z ATmega8, dodam ze jest to mój pierwszy schemat do mikrokontrolerów. Czytałem trochę i wiem ze potrzeba będzie prócz tego kilka elementów i teraz pytanie jak dobrać te elementy i co jeszcze będzie potrzebne? Chciałbym też, aby było to na zasadzie modułowej by później dołączyć jakiś wyświetlacz lub diody. Nie mam za dużo pieniędzy do wydania, i nie stać mnie na profesjonalny kit. W elektronice dopiero raczkuje, a chciałbym poznać trochę avrki. ( Dołączam schemat w formacie jpeg, stworzonym w KiCad) Z góry dziękuję.
Z pewnością do tego układu będzie potrzebne złącze do programowania mikrokontrolera. Co, jak itp. to znajdziesz w TUTAJ
Sa programator (jak zrobić i jak użyć) jest opisany TUTAJ
Kwestia wyświetlacza LCD, to możesz poczytać TUTAJ
Pozostałe elementy, to w zależności od potrzeb. W najprostszym przypadku, to możesz wyprowadzić piny portów na złącze typu GOLDPIN do przyszłych zastosowań.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 20 mar 2007, 12:40

Co do początków - na Twoim schemacie jest błąd... brak podłączenia zasilania części "analogowej" (AVcc, AGND, Aref).
Pamiętaj także, że domyślnie wejścia oscylatora są przypisane do portu B... i dopiero po zmianie FB (fusebyte) możliwe jest wykorzystanie ich jako wejść taktujących.

Zajrzyj do tematu Kolegi Aro - płytka testowa z mega8.

todevor
-

Post autor: todevor » 22 mar 2007, 23:42

Po zasięgnięciu nieco wiedzy stworzyłem o takie to cudeńko ;) , i chciałbym to pokazać wam bardziej obeznanym elektronikom w celu sprawdzenia poprawności układu. Z tego, co czytałem to nie trzeba chyba dołączać rezonatora do mikrokontrolera? I czy konieczny jest przycisk do resetowania układu?
Załączniki
svg2raster.jpeg
(127.74 KiB) Pobrany 1130 razy

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 23 mar 2007, 9:35

Hmm, pierwszy raz widzę tak duży schemat wymalowany w KiCAD...fajne to.
todevor pisze:Z tego, co czytałem to nie trzeba chyba dołączać rezonatora do mikrokontrolera?
To prawda, zewnętrzny oscylator nie niej wymagany. Niemniej jednak, gdy zachce
Ci się mierzyć dokładne odcinki czasu, generować jakieś wyjątkowo stabilne
przebiegi na wyjściach, to wewnętrzny oscylator może okazać się niezbyt dokładny.
I dlatego lepiej na płytce (i schemacie) miejsce dla niego zostawić, jako opcję.
Troszkę zmieniłam Twój schemat, kwarc jest zapięty do PB6/7, ale przez zworki (jumperki)
tak, że gdy nie jest Ci potrzebny to zapinasz niebieskie zworki - piny jako port,
gdy zapięte są czerwone - piny są podpięte do kwarca.
todevor pisze: I czy konieczny jest przycisk do resetowania układu?
Z technicznego punktu widzenia nie jest potrzebny.
Ale w praktyce bardzo się przydaje, przecież gdy testujesz program,
to nieraz on 'pójdzie w maliny', zacznie zachowywać się bez sensu - cóż wtedy?
Jedyne rozwiązanie to wyłączyć i załączyć ponownie zasilanie, a gdy będzie guzik
do resetu to możesz kontroler łatwo zmusić, aby zaczął program wykonywać od początku.

Czy AREF nie powinno być czasem zapięte do +5V (VCC?)

Na podobnej zasadzie jak dałeś ledy-y na złączce, dodaj sobie bloczek z 8 guzikami,
wcześniej czy później jakaś klawiaturka będzie potrzebna.

No i może równolegle do C3 w bloczku zasilacza, daj jakiś elektrolitek, tak z 10uF.

Aha, co do schematu - skąd masz komponent ATMEGA8-16PI, sam rysowałeś?
Popatrz proszę na dokumentację:
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2486.pdf (strona 2 , pinout-y)
Jakoś nie zgadzają mi się niektóre numery wyprowadzeń i funkcje...
taka mieszanka obudowy TQFP i DIP....

pozdrawiam,
N.

[ Dodano: 2007-03-23, 10:05 ]
No, a jak szaleć to szaleć...
Może dodatkowy bloczek z ULN2803/ULN2803...?
http://impressolibre.sourceforge.net/mi ... 2803-D.PDF
Tym układem będziesz mógł sterować obciążenia o większym poborze mocy,
przekaźniki, zwykłe małe silniczki a w szczególności silniki krokowe, malusie żarówki
na niskie napięcia, etc, itd....

Ja bym się też zastanowiła, czy nie dodać kostki PCF8583 - zegarek RTC na I2C.
http://www.aurel32.net/elec/pcf8583.pdf
do tego układ awaryjnego zasilania z bateryjki, oczywiście dopinanie do wyprowadzeń
kontrolera na zworkach/złączkach, tak aby nie wiązać się na stałe z konkretnymi pinami.
Fragment schematu możesz spokojnie wykopiować z tego rysunku:
https://elportal.pl/tasza/vfd-clk/sch_1.gif (góra, środek)
ale z małą poprawką, aby także uwzględnić podłączenie wyjścia /INT PCF-a do kontrolera.
Na tym wyjściu podczas pracy są impulsy co dokładnie 1s, można nimi np. zgłaszać
przerwania maskowalne...

Powyższe zachciewajki podniosą koszty o jakieś max. 25zł (dwie kości, holderek
na bateryjkę, sama bateryjka, kwarc do zegarka, podstawki), ale moim zdaniem możliwości
zabawy będziesz miał o wiele większe.

N.
Załączniki
svg2raster.jpg

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 23 mar 2007, 11:59

Pin Aref powinien być połączony z AVcc gdy to napięcie jest używane jako odniesienie dla ADC... ale gdy nie używamy zewnętrznych napięć powinno być podpięte przez kondensator do masy.

Zamiast wpinania kwarcu na stałe zrobiłbym gniazdo - w końcu nie wiadomo, czy nie będzie potrzeby podpięcia np. małego rezonatora zegarkowego (a w mega8 jest tak nieszczęśliwie zrobione, że wejścia są te same co głównego oscylatora).

No i oczywiście sprawa numeracji końcówek - przykładowo wejście 22 jest dwukrotnie wymienione na schemacie... co zresztą i Tasza zauważyła.

todevor
-

Post autor: todevor » 23 mar 2007, 12:04

Dziękuję Ci Nataszo i wszystkim pozostalym za cenne rady!!! napewno mi się przydadzą. Komponent mam z http://www.kicadlib.org/ tez mi właśnie cos z początku nie pasował, będę musiał narysować własny. Teraz mecze się z modułem programatora w edytorze płytek PCB, mizernie mi to idzie :razz: . Czyli tak ogolenie mówiąc moje wypociny są poprawne?(prócz wyprowadzeń mikrokontrolera) i można brać się za tworzenie płytek PCB po naprawieniu błędów?

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 23 mar 2007, 12:17

todevor pisze:tez mi właśnie cos z początku nie pasował, będę musiał narysować własny
Łącze się w bólu...ale komponenty w KiCAD robi się bardzo łatwo i szybko,
od razu zrób sobie ULN2804, PCF8583, ładną baterię i inne gadżety.
Te kicadowe czasem wyglądają....dość szpetnie.
todevor pisze:Teraz mecze się z modułem programatora w edytorze płytek PCB, mizernie mi to idzie
Proszę nie marudzić.
todevor pisze:Czyli tak ogolenie mówiąc moje wypociny są poprawne?(prócz wyprowadzeń mikrokontrolera) i można brać się za tworzenie płytek PCB po naprawieniu błędów
Ogólnie prawie tak, ale sugeruję abyś najpierw poprawił schemat,
tak na tip-top i tu wstawił do popatrzenia. Jak będzie ok...wtedy dopiero płytka. Dlaczego?

Jak już sam wiesz - zrobienie PCB w Kicad to jest trochę pracy, fizyczne wykonanie
w/g projektu następne trochę...a jak się na koniec okaże, że to wszystko jest
do bani, bo zapomniałeś o jakimś drobiazgu - no to miło nie będzie, prawda?

pozdrawiam,
N.

ps.
aha, zachciewajki c.d:
złącze DB9, MAX232, 4 x 10uF - to na okazję transmisji z PC-tem...nie zapomnij dorysować.

todevor
-

Post autor: todevor » 23 mar 2007, 14:20

Może w końcu teraz będzie poprawnie :) . Późniejsze moduły będę projektować oddzielnie ze względu na brak gotówki, a to chciałbym wykonać w miarę tanim kosztem z możliwością rozbudowy.
Załączniki
schemat.jpeg
(144.75 KiB) Pobrany 797 razy

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 23 mar 2007, 14:59

Chyba ok...tak na pierwszy rzut oka.

brakuje punktu połączenia pin 9/U2 z JP2/JP3 - znaczy się kropki , ale to taka 'literówka'
Późniejsze moduły będę projektować oddzielnie ze względu na brak gotówki,
a to chciałbym wykonać w miarę tanim kosztem z możliwością rozbudowy.
No i widzisz, tu jest według mnie pewna sprzeczność.

A dlatego, że jeżeli wykonasz płytkę dokładnie w/g tego schematu, to nowe moduły
trzeba będzie wykonać na osobnej płytce (płytkach), a to więcej pracy i jednak koszt
samego wykonania płytek (niewielki, ale zawsze).

Wiesz, ja tak myślę, że Ty po prostu bardzo chcesz mieć to już gotowe i jakoś działające...
Mylę się?

Może popatrz w ten sposób: narysuj kompletny schemat, ze wszystkimi potencjalnie
wartościowymi dodatkami (według swojego uznania), zadaj sobie nieco więcej trudu
i zaprojektuj do tego PCB, a wlutuj tylko te elementy, które masz (no i które
są absolutnie niezbędne, aby kontroler ruszył i dał się zaprogramować).
Resztę płytki obsadzisz sobie elementami gdy będą na to pieniążki i możliwości.
Ważne, że już będzie gdzie te elementy zamontować, prawda?

Co do wspomnianego RS232 - jedyne co tak naprawdę trzeba kupić to gniazdo DB9
do druku (męskie lub żeńskie - zależy jaki kabel do PC). Kostkę MAX232 zamów jako
próbkę w Dallas/Maxim - przyjdzie - to wstawisz w podstawkę i po sprawie.
A komunikacja z PC via RS232 to zupełnie inny świat - będziesz mógł ze swoją
płytką 'porozmawiać' przez terminal tekstowy, zdalnie posterować ledami, wysłać
do PC wyniki pomiarów z przetwornika A/C...co chcesz.

No, ale to tylko takie moje porady, zrobisz jak zechcesz.

pozdrawiam,
N.

todevor
-

Post autor: todevor » 23 mar 2007, 20:20

Wiesz, ja tak myślę, że Ty po prostu bardzo chcesz mieć to już gotowe i jakoś działające...
hihi Nie mylisz się :) . Może tak, do wydania mam ponad 40 zł, w tej granicy chciałem wszystko wykonać (tzn. płytkę bazowa, programator, stabilizator napięcia, i moduł z diodami LED), z czasem, gdy dostanie jakiś przypływ gotówki rozbuduje to o inne moduły np. wyświetlacz LCD. Mam zasilacz sieciowy 9V , wiec kwestia zasilacza odpada, jakieś przewody, końcówki db25, listwy goldpin powinienem znaleźć w szufladzie. Radość z samodzielnego wykonania będzie bezcenna tego nie da się kupić żadna kartą mastercard ;)

[ Dodano: 2007-04-15, 12:48 ]
Wybaczcie że ogrzebuje temat, ale chcialem zapytać czy można zasilić atmege, zasilaczem ATX od komputera?

ODPOWIEDZ